Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μότσαρτ στο λιμάνι του Σταυρού



Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προσφέρει το βράδυ του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου στο Σταυρό, μια μουσική μυσταγωγία με κλασικές συνθέσεις

Ο Δήμος Βόλβης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20.30, στο λιμάνι του Σταυρού, σε έναν ξεχωριστό χώρο για ακρόαση κλασικής μουσικής, σπάζοντας χρόνιες προκαταλήψεις, σχετικά με το που ακούγεται και ποιους αφορά.
Η εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, εντάσσεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του δήμου Βόλβης και στο πλαίσιο των δράσεων «Η Κ.Ο.Θ στη γειτονιά σας».


Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βράνου, με σολίστ στην τούμπα τον Παύλο Γεωργιάδη, θα ανοίξει με μια εισαγωγή από τις πρώτες όπερες του Ιταλού συνθέτη Τζοακίνο Ροσσίνι «Η μεταξένια σκάλα», όπου το αργό λυρικό μέρος κλιμακώνεται σε ρυθμό, με γρήγορα περάσματα πνευστών.
Ακολουθεί Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ με την πασίγνωστη «Συμφωνία Νο 40 σε σολ ελάσσονα, KV550». Το πολύ δραματικό και «σκοτεινό» θέμα του πρώτου μέρους της, δίνει σε σκυτάλη σε ένα πιο «φωτεινό» λυρικό μέρος, που κλιμακώνεται σε ένα μενουέτο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ένταση των εγχόρδων, για να καταλήξει με δεξιοτεχνική ορμή σε ένα εξαιρετικό φινάλε.
Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τον Νορβηγό συνθέτη Άριλντ Πλάου και το «Κοντσέρτο για τούμπα», που γράφηκε το 1990 στη μνήμη του θανάτου της συζύγου του. Το πρώτο μέρος έχει έναν απαλό πρόλογο και εκρήξεις στο κυρίως τμήμα, ενώ το δεύτερο μέρος ανοίγει μελαγχολικά για να κλείσει με ένα γρήγορο, ρυθμικό φινάλε.

Ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης επισημαίνει ότι «εγκαινιάζεται με τον τρόπο αυτό και η συνεργασία του δήμου Βόλβης με έναν κορυφαίο πολιτιστικό φορέα της χώρας μας, όπως είναι η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι όχι μόνο να φέρουμε εκδηλώσεις ποιότητας στο δήμο μας, αλλά και να εδραιώσουμε μια πιο στενή συνεργασία με τους σημαντικότερους φορείς πολιτισμού της Ελλάδας».