Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Τέλος εποχής για τα μικρά και «έξυπνα» πολυκαταστήματα


Τέλος εποχής για τα παραδοσιακά περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών 


σημαίνει, σύμφωνα με τους περιπτερούχους, η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία απελευθερώνεται η πώληση καπνικών προϊόντων και ανοίγει το επάγγελμα του περιπτερά.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη 


Βάσει της απόφασης, ο καθένας μπορεί να πουλάει καπνικά προϊόντα, αφού περάσουν τρεις μήνες από την αναγγελία έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος. «Μιλάμε για τέλος εποχής. Μπορεί ο καθένας να ανοίξει περίπτερο ή να πουλούν τσιγάρα οι καφετερίες, τα παντοπωλεία, τα σουπερμάρκετ ακόμη και μια μπουτίκ εσωρούχων. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να χορηγεί βεβαίωση με την πάροδο τριών μηνών από την αναγγελία. Οι επαγγελματίες θα δημιουργούν έναν επιπλέον κωδικό στην ταμειακή τους μηχανή, μέσω της εφορίας, και θα πουλούν τσιγάρα», περιγράφει ο κ. Κώστας Ιακώβου, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Θεσσαλονίκης.
Το άνοιγμα του επαγγέλματος του περιπτερά αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τον κλάδο και να οδηγήσει σε λουκέτο τα περίπτερα. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν περί τα 500 περίπτερα, ενώ σε όλο το νομό περί τα 800. «Κάθε εβδομάδα κλείνουν περίπτερα, διότι το κέρδος είναι μηδαμινό. Εάν πουλούν τσιγάρα παντού, δεν θα μπορούν να επιβιώσουν», αναφέρει ο κ. Ιακώβου. Ήδη, την τελευταία διετία στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει το 50% των σημείων πώλησης τσιγάρων (περίπτερα και καταστήματα ψιλικών) λόγω του ελάχιστου κέρδους καπνικών προϊόντων (από 1% έως 2,5%). Ο αριθμός των σημείων στο νομό έφθανε τα 2.800 και σήμερα είναι στα 1.400.
Το ζήτημα της απελευθέρωσης εξετάστηκε σε έκταση γενική συνέλευση της ένωσης ιδιοκτητών περιπτέρων κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει συννενόηση με τα υπόλοιπα σωματεία της χώρας ώστε να υποβληθεί υπόμνημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και να επιδιωχτεί συνάντηση μαζί του. Επίσης έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Στη συνέλευση συζητήθηκε και ο νέος κανονισμός του δήμου Θεσσαλονίκης που ορίζει εκτός των άλλων και τις διαστάσεις των περιπτέρων και αποφασίστηκε, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι περιπτεράδες να περιορίσουν το χώρο που καταλαμβάνουν. «Ο νέος κανονισμός του δήμου, σε μεγάλο μέρος, είναι άνευ ουσίας μετά την απόφαση για απελευθέρωση. Ωστόσο, θα τον μελετήσουμε με τους νομικούς του σωματείου και θα εφαρμόσουμε τους νόμους. Όσο για το άνοιγμα, θεωρούμε ότι πρέπει να ανακοινωθούν ισοδύναμα μέτρα για τους περιπτερούχους. Αφού μπορούν για παράδειγμα οι καφετερίες να πωλούν τσιγάρα, να δίνεται η δυνατότητα στα περίπτερα να πωλούν καφέδες. Θα τους έχουμε πιο φθηνά», εξηγεί ο κ. Ιακώβου.
Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας ορίζει μεταξύ άλλων ότι καταργούνται ο περιορισμός στον αριθμό αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εκμεταλλεύονται τα περίπτερα, ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας των δικαιούχων άδειας, ο περιορισμός της εκμίσθωσης μόνο από φυσικά πρόσωπα. Καταργείται ο περιορισμός που προβλέπει ότι απαιτείται η έκδοση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων σε μη κατοικημένες περιοχές.