Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η βελτίωση του κλίματος δημιουργεί προοπτικές


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ

Η ανησυχία ,οι διεθνείς και Ευρωπαικές πιέσεις για τις υφεσιακές συνέπειες στη παγκόσμια οικονομία από τη κρίση στην ευρωζώνη και η συνειδητοποίηση από τη Γερμανική πολιτική ηγεσία των αρνητικών αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής οδηγούν απ’ ότι φαίνεται σε αλλαγή πορείας.

Η Γερμανική ορθοδοξία δείχνει να κάμπτεται και η πολιτική της  να προσαρμόζεται περισσότερο στις ανάγκες της διεθνούς οικονομίας.
Μετά τις πιέσεις του Μ. Ομπάμα και αυτές των ηγετών της Ν. Ευρώπης, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης. Εξάλλου, καμπανάκι κτύπησαν στην Α. Μέρκελ και οι Γερμανοί βιομήχανοι βλέποντας τις παραγγελίες τους να μειώνονται και την ύφεση να μεταφέρεται και στο Γερμανικό έδαφος.
Οι διεθνείς ανησυχίες και η μη αμφισβητήσιμη αποφασιστικότητα του Ελληνα πρωθυπουργού ν’ ανεβάσει το επίπεδο της αξιοπιστίας της χώρας στα Ευρωπαΐκά πρότυπα μεταρρυθμίζοντας τη χώρα , συνέτειναν στο ν’ αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας και η στάση των  εταίρων μας.
Η υλοποίηση του τετράπτυχου των αλλαγών –εκσυγχρονισμός του κράτους, απελευθέρωση-άνοιγμα αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, νέο φορολογικό σύστημα – δεν αποτελεί  μόνο υποχρέωση λόγω της δέσμευσης της χώρας αλλά κυρίως και ουσιαστικά απαραίτητη προΰπόθεση για τη προσαρμογή της Ελλάδας στις απαιτήσεις της (πιο ισορροπημένης) ενσωμάτωσης –με μικρότερη χρηματοοικονομική εξάρτηση- στη διεθνή κατανομή δραστηριοτήτων και στο διεθνές εμπόριο.
Η συνεπής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θ’ ανοίξει περισσότερο τη πόρτα της αλληλεγγύης όπως αυτή προσδιορίζεται από τους εταίρους μας ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης πρόκλησης ντόμινο στη παγκόσμια οικονομία.
Η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής-ενδεχομένως και μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του Δημόσιου χρέους-,η μείωση του χρέους – προς την ΕΚΤ και του χρέους το οποίο προκύπτει από τη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών-, η μείωση των επιτοκίων μπορεί να είναι κάποιες από τις εκφράσεις της αλληλεγγύης.
Τα προαναφερόμενα μπορούν να μεταφρασθούν στο μέλλον ως δυνατότητα για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και συνεπώς για διεύρυνση των δυνατοτήτων της οικονομικής πολιτικής για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Αμεσα, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση ρευστότητας, μία μη αρνητική  εισήγηση της Τρόικα , η εκταμίευση των 31 δις ευρώ ώστε η Ελληνική οικονομία να μην αργοπεθαίνει από ασφυξία. Στις αρχές του 2013, μέσα σε μία σχέση με τους εταίρους μας η οποία  πιθανά θα έχει βελτιωθεί , θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις οι οποίες θα στοχεύουν στη καλύτερη διαχείριση  της βιωσιμότητας του χρέους και να βοηθήσουν παράλληλα μία καλύτερη προσέγγιση της ανάπτυξης.
Υπάρχουν πλέον , μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, σοβαρές προΰποθέσεις για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως υπάρχουν πολύ σοβαρές αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για το μέλλον και τη προοπτική της χώρας.