Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο μεσαίος χώρος και… η Χίλαρι, οδηγούν στον Λευκό Οίκο


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

4 more years… Το ακροατήριο στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Σάρλοτ δεν κόμπιασε να διατρανώσει την πεποίθησή του για επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του Νοεμβρίου, βλέποντας τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου να αγκαλιάζει τον Μπιλ Κλίντον, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρώην πλανητάρχη.

Όπως αναμενόταν, και έχοντας πάρει την κατάλληλη ψυχολογική «πάσα» από την ομιλία της Μισέλ Ομπάμα, στην έναρξη του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε τις εντυπώσεις. Έστω κι αν η μεγάλη σε διάρκεια ομιλία του, κούρασε πολλές φορές τους δημοσιογράφους οι οποίοι προσπαθούσαν να κρατήσουν σημειώσεις.
Μια ομιλία γεμάτη ατάκες, τέτοιες που να προσανατολίζουν τη σκέψη του μέσου Αμερικανού ψηφοφόρου προς τον μονόδρομο της υπερψήφισης του Μπαράκ Ομπάμα, απέναντι στην αρτηριοσκληρωτική και «κατεψυγμένη» ατζέντα που κομίζει ο Μιτ Ρόμνεϊ, παραδομένος πλήρως στις υστερικές αντιλήψεις του Tea Party, το οποίο κυριαρχεί πλέον ολοκληρωτικά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Ο Κλίντον στάθηκε στο ύψος της κρισιμότητας της συγκυρίας. Υπήρξε άλλωστε διαχρονικά ανυπέρβλητος ρήτορας, που μπορούσε να συμπυκνώσει σε μια φράση, ή ακόμη και σε μια ατάκα-σύνθημα, το κεντρικό νόημα μιας ιδέας, την οποία… ερωτευόταν στη συνέχεια το εκλογικό σώμα.
Αυτή τη φορά, ο επί οκταετία πλανητάρχης στάθηκε στην αναγκαιότητα επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία. Περιέγραψε όλα τα προτερήματα του σημερινού Προέδρου. Δικαιολόγησε τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τη μη θεαματική ανάκαμψη της οικονομίας, και έστρεψε τα πυρά τους στους Ρεπουμπλικανούς, αποδομώντας τα επιχειρήματά τους.
Ουσιαστικά, η ομιλία Κλίντον «ξεκλείδωσε» για τον Μπαράκ Ομπάμα τη σχέση εμπιστοσύνης που είχε διαταραχθεί ανάμεσα στον «Ο» και τη μεσαία τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν ο πρόλογος της στρατηγικής ανακατάληψης του μεσαίου χώρου, πολιτικός ιδρυτής του οποίου άλλωστε είναι ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον. Και ο Μπαράκ Ομπάμα φαντάζει ως ο φυσικός συνεχιστής του.
Ο πρώην Πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη «δημιουργικής συνεργασίας» και με το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, ακριβώς όπως περιγράφεται στη Θεωρία της Τριγωνοποίησης, την οποία ο ίδιος ασπάστηκε και εξέλιξε σε κεντρική πολιτική στρατηγική και στόχευση. Δηλαδή, η συναισθηματική υπέρβαση των διακριτών και υπαρκτών κομματικών και ιδεολογικών γραμμών, προκειμένου να συνταχθεί κάποιος με ένα κοινό όραμα. Υπό την ηγεσία ενός πολιτικού που μπορεί να το εκφράσει καλύτερα.
Σύμφωνα με τον Μπιλ Κλίντον, ο πολιτικός αυτός, που μπορεί να ηγηθεί της επιστροφής του μεσαίου χώρου στη χάραξη της πολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ, είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα ακραίο, αλλά εκκωφαντικό επιχείρημα για να πείσει, σκορπώντας γέλια και θύελλα χειροκροτημάτων στο ακροατήριο. «Εδώ, αξιοποίησε τη Χίλαρι», είπε γελώντας. Και όλοι κατάλαβαν…