Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Μπαρόζο αποκάλυψε το μέλλον που έρχεται


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η κρίση χρέους που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ευρωζώνη, και να επηρεάζει συνολικά τις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη, απέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση… γερνάει πρόωρα, σε επίπεδο ηγεσίας, δομών, νέων ιδεών και αντιλήψεων για τις πραγματικές ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, για να έρθει το μέλλον πιο κοντά.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις για παρασκηνιακές συζητήσεις περί αλλαγών στις συντακτικές Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκειμένου να περάσει η Γηραιά Ήπειρος στο επόμενο επίπεδο, να αφήσει πίσω της μια εποχή χαμηλών πτήσεων και ακυρωμένων προσδοκιών.
Η αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών στοχεύει σε «περισσότερη Ευρώπη», δηλαδή στην πολιτική, αλλά και στην ουσιαστική οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με παραχώρηση εξουσιών από τα εθνικά κράτη, ώστε οι Βρυξέλλες να σταματήσουν να είναι γειτονιά γραφειοκρατίας, και να εξελιχθούν σε πολιτικό κέντρο αποφάσεων, εξελίξεων και οράματος για το μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μάλλον… κάτι υποψιάζεται, όπως διαφαίνεται από πρόσφατη ομολία του σε εκδήλωση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, στη Χάγη.
«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα άλμα ποιότητας. Η οικονομική κρίση έδειξε τα όρια της ατομικής δράσης από τα εθνικά κράτη, και η στιγμή είναι… make-or-break», παραδέχτηκε ο Πορτογάλος πολιτικός, χρησιμοποιώντας έναν αμιγώς αμερικανικό όρο, για να δείξει την κρισιμότητα των στιγμών.
«Η Ευρώπη, και οι βασικές αρχές των Συνθηκών θα πρέπει να ανανεωθούν, στην κατεύθυνση της περισσότερης Δημοκρατίας. Έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής μας», ήταν τα λόγια του Ζοζέ Μπαρόζο.
Η αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών βέβαια, προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Που δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαιτεί ωστόσο από την υπόλοιπη Ευρώπη να θυσιάσει… την καρδιά της. Και μένει να αποδειχτεί πόσο έτοιμη για κάτι τέτοιο είναι κάθε χώρα.