Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Στη φυλακή φαρμακοποιός του Θεαγένειου

Πρώην διευθύντρια του φαρμακείου στο Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε χθες στις φυλακές, κατηγορούμενη για μίζες από φαρμακευτικές εταιρείες.

 Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρέθηκε κοινός τραπεζικός λογαριασμός με μισό εκατομμύριο ευρώ, που κατηγορείται ότι συγκέντρωσε προωθώντας συγκεκριμένα αντικαρκινικά φάρμακα.Η φαρμακοποιός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη μετά την απολογία της στην ανακρίτρια, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο 2002 - 2009 φέρεται ότι εισέπραττε διάφορα χρηματικά ποσά από εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών με έναν εκ των οποίων διατηρούσε κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Το ποσό των 500.000 ευρώ, που βρέθηκε από το ΣΔΟΕ, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει από τα εισοδήματά της και θεωρήθηκε προϊόν δωροδοκίας. Η φαρμακοποιός, η οποία έχει τεθεί σε αργία, κατηγορείται ότι προωθούσε στο νοσοκομείο αντικαρκινικά φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών και μάλιστα υψηλού κόστους.
Η έρευνα ξεκίνησε από τους επιθεωρητές υγείας, στα τέλη του 2010, ύστερα από καταγγελίες ότι στο φαρμακείο του Θεαγένειου διαπιστώθηκαν διάφορα προβλήματα, ειδικά στις απογραφές. Μετά την έρευνα, τον περασμένο Απρίλιο, διαβιβάστηκε πόρισμα από τους επιθεωρητές υγείας στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της για παθητική δωροδοκία και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 για τους καταχραστές του δημοσίου, αφού προηγουμένως με εισαγγελική εντολή το ΣΔΟΕ άνοιξε τους λογαριασμούς της.
Χθες, στην απολογία της η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι τα χρήματα που εισέρευσαν στον λογαριασμό της ήταν από μίζες, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ποσά που δόθηκαν από εταιρείες προκειμένου να γίνουν επιστημονικές έρευνες για φάρμακα, χωρίς όμως να πείσει την ανακρίτρια, αφού στο πόρισμα των επιθεωρητών επισημαίνεται ότι δεν έχει διενεργήσει καμία έρευνα, ούτε είχε οποιαδήποτε σχετική δημοσίευση.
Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, χθες απολογήθηκε και ο ιατρικός επισκέπτης, ο οποίος είχε τον κοινό λογαριασμό με τη φαρμακοποιό. Με τη σειρά του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με δωροδοκίες για προώθηση φαρμάκων. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.
"Μακεδονία"