Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κόντρα ΟΑΣΘ - ΣΑΣΘ για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Σε αντιπαράθεση βρέθηκε ο ΟΑΣΘ με το Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), με αφορμή ανακοίνωση για την αυριανή «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο».
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Το ΣΑΣΘ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσεων τη συγκεκριμένη ημέρα, ανακοίνωσε εκτός των άλλων ότι θα γίνονται και δωρεάν μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, χωρίς ωστόσο να έρθει πρώτα σε συνεννόηση με τον Οργανισμό.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του δ.σ. του ΟΑΣΘ, το οποίο εξέδωσε χθες ανακοίνωση διαψεύδοντας το ΣΑΣΘ. «Οι επιβάτες των λεωφορειακών γραμμών του Οργανισμού οφείλουν να εκδίδουν-ακυρώνουν κανονικά το εισιτήριό τους, καθώς κανενός είδους δωρεάν μετακίνηση δεν έχει εγκριθεί για τη συγκεκριμένη ημερομηνία», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΑΣΘ. «Ο Οργανισμός αισθάνεται την ανάγκη να προβεί στη συγκεκριμένη διευκρίνιση καθώς υπήρξαν ανυπόστατα δημοσιεύματα για δήθεν δωρεάν μετακίνηση, δημοσιεύματα εκπορευόμενα από φορείς που καμία δικαιοδοσία δεν είχαν για κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει ο ΟΑΣΘ.
Το πρόγραμμα δράσεων του ΣΑΣΘ για την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» και γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακινήσεων (17-22 Σεπτεμβρίου) είχε γίνει γνωστό από την προηγούμενη Δευτέρα, αλλά μέχρι χθες δεν υπήρξε αντίδραση. Ο ΟΑΣΘ κατά τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε στην «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» με δωρεάν μετακινήσεις από τις 4 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Φέτος το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών επιθυμούσε αυτή την ημέρα να γίνονται δωρεάν μετακινήσεις από τις 10 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, χωρίς όμως να έχει την έγκριση του ΟΑΣΘ . «Το ΣΑΣΘ έχει αρμοδιότητα απλώς να παρακολουθεί την εφαρμογή της σύμβασης που έχει ο ΟΑΣΘ με το κράτος και φυσικά δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό του οργανισμού», ανέφερε στη «Μ» στέλεχος του ΟΑΣΘ. Το υπουργείο ανάπτυξης, υποδομών, μεταφορών επίσης, δεν είναι διατεθειμένο, σε περίοδο κρίσης, να καλύψει οικονομικά τον ΟΑΣΘ για να κάνει δωρέαν μετακινήσεις το Σάββατο με αποζημίωση που υπολογίζεται στις 150.000 με 180.000 ευρώ. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών, καθώς δεν εξασφάλισε χρηματοδότηση, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Εκτός αυτού, ο ΟΑΣΘ με επιστολή του προς το ΣΑΣΘ, σε αυστηρό ύφος, του υπενθυμίζει τις αρμοδιότητές του και ανοίγει μια κόντρα η οποία φαίνεται πως θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.