Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

''ΕΣΠΑΣΑΝ'' ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν ψάχνουν πλέον για φάρμακα μόνο στα φαρμακεία του Πειραιά, αλλά και σε αυτά της Αθήνας, όπου 460 φαρμακεία «έσπασαν» το εμπάργκο και δέχονται από την Παρασκευή συνταγές. Συγκεκριμένα, ένα στα έξι φαρμακεία της Αθήνας εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), την Παρασκευή 286 φαρμακεία στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας εκτέλεσαν 1.874 συνταγές.

Δεκαπέντε φαρμακεία στην Αγία Βαρβάρα δέχθηκαν 391 συνταγές, στον Βύρωνα 18 φαρμακεία πήραν 214 συνταγές του ΕΟΠΥΥ, στην Κυψέλη 11 φαρμακεία εκτέλεσαν 196 συνταγές, στο Περιστέρι 25 φαρμακεία δέχθηκαν 175 συνταγές, στο Μαρούσι  33 φαρμακεία πήραν 154 συνταγές, στην Αχαρνών 11 φαρμακεία εκτέλεσαν 107 συνταγές, στου Ζωγράφου 16 φαρμακεία εκτέλεσαν 111 συνταγές, ενώ επτά φαρμακεία στο Παγκράτι δέχθηκαν 82 συνταγές.

Οι πολίτες ωστόσο πρέπει να είναι αρκετά τυχεροί, καθώς εκτός από το να ανακαλύψουν τα φαρμακεία που «έσπασαν» το εμπάργκο, θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι διαθέτουν και τα φάρμακα που θέλουν. Οι ελλείψεις στα φαρμακεία είναι μεγάλες σε σκευάσματα για καρδιά, υπέρταση και ψυχικές παθήσεις.Σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το Σάββατο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος, χαρακτήρισε ανακριβέστατα τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ σχετικά με τις συνταγές που εκτελέστηκαν. Είναι ψέματα αυτό που λέει η ΗΔΙΚΑ, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος και πρόσθεσε πως «η Αττική δεν έσπασε την κινητοποίηση και προχωρά κανονικά όπως αποφάσισε η Γενική της Συνέλευση».
Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, όπου υπήρχε ο κίνδυνος από Δευτέρα να αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων, αφού οι φαρμακαποθήκες κόβουν την πίστωση, δόθηκε λύση. Με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες του Πειραιά, υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα δίνονται φάρμακα απεριόριστα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφεται ρεκόρ εκτέλεσης των συνταγών στα φαρμακεία της χώρας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, την Πέμπτη και την Παρασκευή εκτελέστηκαν συνολικά πάνω από 540.000 συνταγές, όταν κανονικά εκτελούνται περίπου 400.000 συνταγές.

Σημειώνεται ότι άλλοι δύο φαρμακευτικοί σύλλογοι σε Άργος και Ηλεία αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ έντεκα σύλλογοι, μεταξύ αυτών και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συνεχίζουν στην σκληρή γραμμή.

ΑΝΤ1