Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ «Πυλώνας ανάπτυξης η αγροτική παραγωγή»


Στόχο να γίνει η γεωργία ξανά πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και ο πρωτογενής τομέας που βοήθησε τις προηγούμενες γενιές Ελλήνων να δώσει την ώθηση ώστε να βγούμε από την οικονομική κρίση έχει θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 Συνέντευξη στον Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Στην προσπάθεια αυτή, το υπουργείο δίνει κίνητρα σε νέους ανθρώπους αλλά και άνεργους κάθε ηλικίας να στραφούν στην αγροτική παραγωγή, είτε με νέες καινοτόμες καλλιέργειες είτε με τις γνωστές παλιές παραγωγές.
Οι νέοι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γη με το πρόγραμμα παραχώρησης εκτάσεων του υπουργείου, να εκπαιδευτούν σε επιδεικτικούς αγρούς και να κάνουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Εκτός αυτών, όπως διαβεβαιώνει στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης με τη νέα ΚΑΠ θα συνεχίσει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ελληνική γεωργία.


Κύριε υπουργέ, ποια είναι τα κίνητρα που δίνετε στους νέους ώστε να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Πώς γίνεται η επιστροφή στην ύπαιθρο;
Έχουμε πολλές πράξεις, οι οποίες είτε αφορούν νέους επαγγελματίες που είναι ήδη στο χωριό και θέλουν να κάνουν δικές τους επιχειρήσεις, για να μην απομακρυνθούν κι άλλοι νέοι από τη γεωργία, είτε αφορούν κατοίκους αστικών κέντρων που γυρίζουν πίσω στο χωριό και θέλουν να κάνουν αγροτική επιχείρηση. Τα προγράμματα ισχύουν και για ανθρώπους που εργάζονταν αλλά έμειναν άνεργοι και θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους για να καλλιεργήσουν κτήματα. Γίνεται προσπάθεια για όλους, με ποικίλα προγράμματα, προσαρμοσμένα σε κάθε κατηγορία ανθρώπων.


Το πρόγραμμα παραχώρησης δημόσιας γης με ένα ελάχιστο αντίτιμο ως μίσθωμα θα συνεχιστεί και για επιπλέον εκτάσεις από αυτές που έχουν ήδη δοθεί;
Το πρόγραμμα συνεχίζεται, αλλά υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες στην κατανομή, που θα τις αντιμετωπίσουμε. Σε κάποιες περιοχές και χωριά που υπάρχουν νέοι ακτήμονες μπορούν αυτοί να αξιοποιήσουν και τις εκτάσεις που παραχωρούνται. Σε άλλα μέρη, που δεν έχουν νέους, θα μπορούσαν να δοθούν σε ανθρώπους που επιστρέφουν από τα αστικά κέντρα, για να καλλιεργήσουν.


Το υπουργείο υποδεικνύει νέες καλλιέργειες σ’ αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με τη γη;
Ορισμένοι εκ των νέων που επιθυμούν να καλλιεργήσουν δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γεωργία. Κάποιος άνεργος, για παράδειγμα, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος ή ιδιωτικός υπάλληλος δεν μπορεί να ξεκινήσει αύριο το πρωί να καλλιεργεί. Αυτό ισχύει και για νέες και για παλιές καλλιέργειες, όπως το ροδάκινο ή το σταφύλι. Έχουμε προγράμματα και για νέους αγρότες που γνωρίζουν πώς να καλλιεργήσουν το ρύζι ή το σιτάρι, δεν ξέρουν όμως πώς να κάνουν για πρώτη φορά βιολογική ρίγανη ή λεβάντα, δηλαδή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις καλλιέργειες τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε επιδεικτικούς αγρούς, ώστε να εξοικειωθούν οι νέοι με τις καλλιέργειες.


Υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα επιδεικτικοί αγροί;
Βεβαίως. Για παράδειγμα για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, υπάρχουν επιδεικτικοί αγροί στον δήμο Εμμανουήλ Παππά, στις Σέρρες. Είναι ένα καλό παράδειγμα, όπου βλέπουμε τους δήμους να ενδιαφέρονται και να προσφέρουν ένα δημοτικό χωράφι. Έτσι έγινε και στον Εμμανουήλ Παππά, που προσέφερε έκταση και δημιουργήθηκε επιδεικτικός αγρός σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που εδρεύει στη Θέρμη. Σε άλλες περιοχές, οι επιδεικτικοί αγροί γίνονται σε εκτάσεις του Ινστιτούτου.
Κύριε υπουργέ, αυτήν την περίοδο γίνεται η διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ. Θα έχουμε πόρους για τη γεωργία ή θα κοπούν οι επιδοτήσεις;
Πολύς κόσμος πιστεύει ότι με το τέλος του 2013, δηλαδή της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, θα τελειώσουν οι επιδοτήσεις. Είναι λάθος. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014, στη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξουν εξίσου σημαντικοί πόροι για τη γεωργία και μάλιστα, εάν κάνουμε σωστή προσπάθεια, δεν θα είναι μειωμένοι. Κάποια χρήματα δεν θα δίδονται με τη μορφή επιδοτήσεων και θα προκύπτουν από κονδύλια για τις έρευνες, την καινοτομία, τις γεωργικές εφαρμογές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η χώρα μας θα πάρει την επόμενη προγραμματική περίοδο περί τα 4,5 δισ. ευρώ για την αειφόρο διαχείριση των βοσκοτόπων, που αποτελούν πλούσια πηγή για τον τόπο μας, ειδικά για την κτηνοτροφία.


Θα προχωρήσει ο προγραμματισμός για τα σχέδια βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας και των εγκαταστάσεων;
Έχουν υποβληθεί περίπου 7.000 σχέδια και όταν ανέλαβα το υπουργείο είχε διεκπεραιωθεί ένας πολύ μικρός αριθμός. Τώρα έχουμε καταφέρει να αξιολογήσουμε περίπου 3.000. Οι εντολές είναι να προχωρήσουμε ανά κατηγορία, δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν τα πάντα, προκειμένου να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Έτσι ολοκληρώσαμε πρώτα τα κτηνοτροφικά σχέδια και έχουμε ήδη ανακοινώσει τις 200 πρώτες χρηματοδοτήσεις. Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν αρκετά σχέδια που αφορούν νέους αγρότες και μετά άλλες κατηγορίες σχεδίων, έτσι ώστε βήμα βήμα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.


Πότε θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων;
Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι βρήκαμε τους οικονομικούς πόρους που υπολείπονταν, υπογράφεται η απόφαση και αρχίζει η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, στο ποσό των 160 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα δοθούν σε δύο δόσεις, πρώτα το 50%, τα 80 εκατ. ευρώ και σε επόμενη δόση τα υπόλοιπα. Θεωρήσαμε κρίσιμο να λυθεί το πρόβλημα, διότι αφορά το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος την περίοδο αυτή που οι αγρότες μας με μεγάλα μηχανήματα βγαίνουν και κάνουν συγκομιδές.