Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δέκα πιο ηχηρές μεταγραφές του καλοκαιριού


Οι καλοκαιρινές μεταγραφές ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και, ως συνήθως, οι μετακινήσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αναμένεται να προκαλέσουν αλλαγές στη δυναμική των ομάδων.
Σας παρουσιάζουμε τις 10 καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού βάσει της ποιότητας των ποδοσφαιριστών, αλλά και των οικονομικών ποσών που δαπανήθηκαν. Στη 10η θέση βρίσκουμε τον Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, ο οποίος άφησε ύστερα από πολυετή παρουσία την αγαπημένη του Γιουβέντους προκειμένου να αγωνιστεί στη Σίντνεϊ της Αυστραλίας. Το οικονομικό δέλεαρ ήταν μεγάλο, με τον Ιταλό ποδοσφαιριστή να αμείβεται με 1,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για διετές συμβόλαιο. Μία θέση πιο πάνω, το ανερχόμενο αστέρι της Μπουντεσλίγκα, Μάρκο Ρόις, που άφησε την Γκλάντμπαχ για την πρωταθλήτρια Ντόρτμουντ έναντι 19 εκατομμυρίων ευρώ. Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός πως ήταν από τους λίγους ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια που απέρριψαν πρόταση της Μπάγερν Μονάχου. Στην 8η θέση, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, άλλος ένας αστέρας που άφησε τα ευρωπαϊκά γήπεδα γι’ αυτά της Ασίας. Τα οικονομικά προβλήματα της Σαγκάη Σενχούα κρίνουν τη θέση του επισφαλή αυτήν τη στιγμή, ωστόσο το γεγονός πως διαδραμάτισε τόσο μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ της περυσινής περιόδου, τον τοποθετεί στις μεγάλες απώλειες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Στην 7η ο Ζόρντι Αλμπα, που άφησε τη Βαλένθια για την Μπαρτσελόνα (12 εκατ. ευρώ), και στην 6η ο Λούκας Ποντόλσκι, που καλείται να αποτελέσει άξιο αντικαταστάτη του Ρόμπιν φαν Πέρσι στην επιθετική γραμμή της Αρσεναλ. Αγωνιζόταν στην Κολωνία. Η Ζενίτ προσέφερε συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ σε Χουλκ και Πόρτο προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της τον Βραζιλιάνο επιθετικό, σε μια κίνηση που τη δυναμώνει πολύ ενόψει του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην 4η θέση, τα πετροδόλαρα της Παρί Σεν Ζερμέν για τον Τιάγκο Σίλβα της Μίλαν. Με αυτή τη μεταγραφή, η αποδυνάμωση της Μίλαν ήταν αισθητή, ωστόσο τα 48 εκατομμύρια ευρώ ήταν υψηλότατη πρόταση για να μη γίνει αποδεκτή από τους «ροσονέρι», που κοίταξαν το οικονομικό συμφέρον τους. Το «παιδί θαύμα» του βελγικού ποδοσφαίρου, Εντίν Αζάρ, γοήτευσε με την παρουσία του στα γαλλικά γήπεδα και τη Λιλ.
Εγινε παίκτης της Τσέλσι, που δαπάνησε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της και ήδη αποδεικνύει την ικανότητά του. Αν ο Τιάγκο Σίλβα ήταν απώλεια για τη Μίλαν, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν κάτι ακόμη περισσότερο, καθώς το γεγονός πως ο Σουηδός επιθετικός κατακτά το πρωτάθλημα όπου και αν αγωνίζεται, ανάγκασε τους ιδιοκτήτες της Παρί Σ.Ζ. να καλύψουν και τη φορολογία του ποδοσφαιριστή, πέραν των 20 εκατομμυρίων που δόθηκαν στην ιταλική ομάδα.
Στην κορυφή της λίστας, βάσει ποδοσφαιρικής αξίας και χρημάτων, είναι αναμφίβολα ο Ρόμπιν φαν Πέρσι, που αναζητεί τίτλους αφήνοντας την Αρσεναλ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά τη χρονιά, αλλά η απόσβεση των 29 εκατ. ευρώ αργεί ακόμη να έρθει...