Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΑΣΘ Σχέδιο 12 προτάσεων για Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα


«Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση» είναι φέτος το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία συμμετέχουν το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), ο ΟΑΣΘ και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη 

Οι εκδηλώσεις, που άρχισαν την Κυριακή και κορυφώνονται το Σάββατο, την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, εστιάζονται στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Σάββατο θα κλείσει το ιστορικό κέντρο της πόλης για τα αυτοκίνητα και θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες και τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για τις μετακινήσεις τους.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2002, που επιδιώκει να επηρεάσει τους μετακινούμενους να επιλέγουν μέσα μεταφοράς όπως οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και τα ποδήλατα, με συνέπεια τη βελτίωση του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το ΣΑΣΘ έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για την προώθηση του μηνύματος της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Το σχέδιο του ΣΑΣΘ 
Το ΣΑΣΘ εκπονεί Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας -το πρώτο στην Ελλάδα- για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. Στη διάρκεια της Εβδομάδας Κινητικότητας μάλιστα θα προβάλλεται τηλεοπτικό σποτ κοινωνικού χαρακτήρα για τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο σχέδιο του ΣΑΣΘ προτείνεται σειρά μέτρων και παρεμβάσεων, που σύμφωνα με το Συμβούλιο μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τόσο την εικόνα της πόλης όσο και τη συμπεριφορά των μετακινούμενων. Ειδικότερα προτείνονται:
1. Ενιαίο και ευφυές σύστημα κομίστρου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου για όλα τα μελλοντικά μέσα και χρέωση στάθμευσης.
2. Ειδικές λωρίδες λεωφορείων, προτεραιότητα στη φωτεινή σηματοδότηση για λεωφορεία, λεωφορειακές γραμμές ταχείας εξυπηρέτησης.
3. Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για αποθάρρυνση της αλόγιστης χρήσης Ι.Χ. και χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.
4. Προώθηση δημιουργίας δικτύου τραμ, συμπληρωματικού και όχι ανταγωνιστικού προς το μετρό, αναδιάρθρωση λεωφορειακών γραμμών και συνοδευτικές αναπλάσεις.
5. Διασύνδεση τραμ-μετρό-λεωφορείων με δημιουργία κατάλληλων χώρων μετεπιβίβασης και αναδιάρθρωση των στάσεων των λεωφορείων.
6. Σύστημα θαλάσσιας συγκοινωνίας στο Θερμαϊκό Κόλπο.
7. Συστήματα ευέλικτης συγκοινωνίας.
8. Ενιαία πολιτική στάθμευσης.
9. Πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις δημόσιου χώρου.
10. Ποδηλατόδρομοι.
11. Σύστημα κοινόχρηστων δημοσίων ποδηλάτων.
12. Χρέωση κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Το πρόγραμμα δράσεων του ΣΑΣΘ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας περιλαμβάνει: α) Φόρουμ Κινητικότητας, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο. β) Ανοιχτή εκδήλωση-έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται τα προτεινόμενα μέτρα του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας. Η έκθεση θα παρουσιάζεται στο δημαρχείο, ενώ το Σάββατο θα μεταφερθεί στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. γ) Οργάνωση ανοικτού διαγωνισμού παραγωγής βίντεο με θέμα «Ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη: οι συγκοινωνίες, η κινητικότητα και η εικόνα της πόλης σε 20 χρόνια από τώρα». δ) Παρουσίαση και διαβούλευση των αρχών βιώσιμης κινητικότητας στο διαδίκτυο. ε) Δωρεάν μετακινήσεις με τον ΟΑΣΘ.