Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Αστέρι «καταβροχθίζει» πλανήτη


«ΠΡΟΓΕΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΗ
Στοιχεία που δείχνουν ότι ένας πλανήτης καταβροχθίστηκε από το άστρο του, βρήκαν οι επιστήμονες, κάτι που ίσως αποτελεί και μια…πρόγευση για το τι περιμένει την Γη σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια.


Η ομάδα των επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Πολωνία, μελετούσε το αστέρι BD+48 740 που ανήκει στην κατηγορία των κόκκινων γιγάντων, με το τηλεσκόπιο Hobby Eberly σε αστεροσκοπείο του Τέξας, όταν αναλύοντας την χημεία του άστρου, εντόπισαν τα ίχνη του πλανήτη που «καταναλώθηκε».

Οι αυξημένες θερμοκρασίες κοντά στους πυρήνες των κόκκινων γιγάντων, έχουν ως αποτέλεσμα την επέκταση αυτών των γηραιών άστρων, μια διαδικασία που καταλήγει στην καταστροφή των κοντινών πλανητών.
«Μια παρόμοια τύχη ίσως περιμένει τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, όταν ο Ήλιος γίνει κόκκινος γίγαντας και επεκταθεί μέχρι την τροχιά της Γης σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα» λέει ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο καθηγητής Α. Wolszczan από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ.
Το πρώτο στοιχείο που οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελεί απόδειξη για την ύπαρξη του χαμένου πλέον πλανήτη, είναι η περίεργη χημική σύσταση του άστρου BD+48 740, το οποίο περιείχε μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα λίθιου, ένα σπάνιο στοιχείο που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε κατά την μεγάλη έκρηξη γνωστή ως Bing Bang πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια και σε γενικές γραμμές δεν διατηρείται εύκολα στα αστέρια.
Συνεπώς η υψηλή ποσότητα που εντοπίστηκε σ' αυτό το γηραιό άστρο δεν είναι διόλου συνηθισμένη και πιστεύεται ότι προκλήθηκε από την μάζα ενός πλανήτη, ο οποίος θέρμανε το αστέρι καθώς αυτό τον «χώνευε».
Η δεύτερη απόδειξη είναι η ιδιαιτέρως ελλειπτική τροχιά ενός νέο-εντοπισθέντα πλανήτη γύρω από το εν λόγω αστέρι (τον κόκκινο γίγαντα), κάτι που επίσης θεωρείται ασυνήθιστο και ενδέχεται να οφείλεται στην αλληλεπίδραση των δυνάμεων της βαρύτητας κατά την «καταβρόχθιση» του πλανήτη που πλέον έχει χαθεί.

"Εθνος"