Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Το “μακρύ καλοκαίρι” του Ολάντ


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Οι διακοπές διαρκείας του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος… ξεπέρασε τον Νικολά Σαρκοζί σε χρόνο αποχής από τα προεδρικά καθήκοντά του, ενόχλησαν τα γαλλικά ΜΜΕ. Και έδωσαν πάτημα σε ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια για τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εισπράττει ραγδαία φθορά, μόλις μερικούς μήνες μετά την επικράτησή του στις εκλογές.

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι ο Ολάντ δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα αναφορικά με τη θωράκιση της οικονομίας απέναντι στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, πόσο μάλλον δεν έχουν γίνει βήματα ανάκαμψης, ώστε να ανακτηθεί μέσα σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα το «στολίδι» της αξιολόγησης «ΑΑΑ», που χάθηκε τους τελευταίους μήνες της θητείας του Νικολά Σαρκοζί.
Η κριτική προς τον Ολάντ προέρχεται κυρίως από τον χώρο της Κεντοαριστεράς, όπου στηρίχτηκε κατά μεγάλο μέρος η εκλογή του, ενώ η Κεντροδεξιά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, ποντάροντας στην εκτίμηση ότι ο χρόνος μετρά εις βάρος του εκλεκτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος πέρασε ως οικοδεσπότης την είσοδο των Ηλυσίων Πεδίων, μετά τη νίκη του με αντίπαλο τον Νικολά Σαρκοζί, στην αναμέτρηση του Μαϊου.
Εκ των πραγμάτων, η πολιτική… σαστίσματος και η ολιγωρία που διακρίνουν μέχρι σήμερα τη στάση του Φρανσουά Ολάντ, έχουν άμεσες και αρνητικές συνέπειες συνολικά στην προσπάθεια της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την παρούσα, βαθιά και σύνθετη κρίση. Και η Μέρκελ δεν έχει αντίπαλο.