Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Απάτη με... ασφαλισμένους-«μαϊμού»


ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΒΑΛΑ

Διαδικτυακές απάτες με υποβολή ψευδών αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων σε βάρος του ΙΚΑ εξιχνιάστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους τρεις ιδιοκτήτες λογιστικών και τεχνικών γραφείων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, οι συνολικές ζημίες που έχει υποστεί το ΙΚΑ ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από καταγγελίες του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστα άτομα είχαν υποβάλει μέσω του διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, με τον τρόπο αυτό, δηλώνονταν εικονικά εργάτες οικοδομικών έργων, αλλά και ημέρες απασχόλησης των ατόμων αυτών, που όμως δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. «Οι ψευδώς δηλωμένοι εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις απορρέουσες από αυτήν παροχές, όπως δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα κ.ά., ενώ ουδέποτε καταβάλλονταν οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τη διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποίησαν και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, κατόρθωσαν τελικά να εντοπίσουν συγκεκριμένα «γεωγραφικά» σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, στη Χρυσούπολη Καβάλας, στο Καλοχώρι και στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης. Τις δύο τελευταίες μέρες κλιμάκια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν έρευνες στους συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, δύο τεχνικά γραφεία και ένα λογιστικό. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε στο λογιστικό γραφείο που βρίσκεται στη Χρυσούπολη Καβάλας κατασχέθηκαν ένας φάκελος με εννέα αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και ένας φορητός Η/Υ, στο τεχνικό γραφείο που βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης κατασχέθηκαν ένας φάκελος με έξι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και δύο σκληροί δίσκοι Η/Υ, ενώ στο τεχνικό γραφείο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης κατασχέθηκαν τρεις σκληροί δίσκοι Η/Υ.