Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Εκλεισαν περικοπές 10,8 δισ. ευρώ


Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να είναι «πλήρες» έως την ερχόμενη Τρίτη που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα το παραδώσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι και χθες είχαν εξευρεθεί περικοπές δαπανών ύψους 10,8 δισ. ευρώ και στελέχη του υπουργείου σημείωναν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση του πακέτου.
Γι΄αυτό και χθες νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, γενικών γραμματέων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο υπουργός Οικονομικών θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις τελικές προτάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται και αρκετά εναλλακτικά σενάρια προκειμένου οι αποφάσεις να ληφθούν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα έφθανε στα χέρια των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς αμέσως μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τις επισκέψεις του σε Βερολίνο και Παρίσι.Αν όμως προηγηθεί σύσκεψη των τριών πριν από την αναχώρηση Σαμαρά, τότε θα πρέπει να ενημερωθούν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Τα μέτρα

Τώρα, στο πακέτο θα περιλαμβάνονται νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, με το όριο της χαμηλότερης σύνταξης από όπου θα ξεκινήσουν οι μειώσεις να μην έχει καθορισθεί, στις επικουρικές και στο εφάπαξ. Στο τραπέζι είναι και η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ τον μήνα.

Θα τεθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων που θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους δικαιούχους και θα έλθει νέο «ψαλίδι» στις αποδοχές στον δημόσιο τομέα.
Στις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί άμεσα το ενιαίο μισθολόγιο, με τις απώλειες στις αποδοχές των υπαλλήλων να φθάνουν έως και το 30%.
Πάντως, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το μοντέλο της εφεδρείας. Μπορεί να είναι βέβαιο ότι αυτή θα εφαρμοστεί σε 35.000 με 40.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσα στην επόμενη διετία, αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι υλοποίησής του.
Στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να «πατήσουν» πάνω στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και να επιφέρουν αλλαγές όπου χρειαστεί (π.χ. χρόνος εφεδρείας), αλλά όπως σημείωνε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Το πιο πιθανό, οι προτάσεις για την εργασιακή εφεδρεία να τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχηγών για τις τελικές αποφάσεις. Γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.
Για το περίγραμμα του πακέτου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την ερχόμενη Τετάρτη 22 του μήνα.
Κώστας Τσαχάκης