Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Η αλληλεγγύη θα βοηθήσει τους Έλληνες να αντέξουν στην κρίση

"Σ’ αυτήν τη δύσκολη εποχή που ζούμε, ο άνθρωπος είναι πεσμένος, περιφρονημένος. Μόνο αυτός που έχασε τη δουλειά του και δεν ξέρει πώς να ζήσει την οικογένειά του, μόνο αυτός που είχε έναν προγραμματισμό στη ζωή του και ξαφνικά βρέθηκε 'γυμνός', μόνο αυτοί που δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους, μόνο αυτοί μπορούν να περιγράψουν τον ευτελισμό στο πρόσωπο του ανθρώπου".
 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ

Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χθες επισκεπτόμενος το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το δικό του μήνυμα για τις δύσκολες ώρες που ζει η χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι το «κλειδί» για να αντέξουν οι Έλληνες είναι η αλληλεγγύη και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας, με όποιο τρόπο και μέσο διαθέτει και μπορεί ο καθένας.
«Όσα μνημόνια κι αν αρνηθούμε, όσα μνημόνια κι αν σκίσουμε, όσες βοήθειες κι αν πάρουμε από το ΔΝΤ, όσο μολύβι και χαρτί κι αν χρησιμοποιήσουμε, χωρίς το μήνυμα της καρδιάς, χωρίς να στηρίζουμε τον συνάνθρωπό μας, δεν θα τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε, ότι χωρίς την αλληλοβοήθεια «θα γίνει αυτό που είπε ο Κύριος: όποιος πίνει από το καθημερινό νερό, πάλι θα διψάσει. Αν πιει από το πνευματικό νερό -κι αναφέρομαι σε όλους τους μικρούς και μεγάλους ευεργέτες και δωρητές- δεν θα διψάσει ποτέ».
Ήρεμος, προσιτός και χαμογελαστός ο κ.κ. Ιερώνυμος ξεναγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», ενώ επισκέφτηκε την πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, όπου συνομίλησε με μητέρες και είδε από κοντά τα άρρωστα παιδάκια, στα οποία χάρισε από ένα σταυρουδάκι.
Κύριος λόγος της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου ήταν η απονομή τιμητικής διάκρισης και συγκεκριμένα του Μεταλλείου Πρώτης Τάξεως στους αδελφούς Νίκο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου (παρών ήταν μόνο ο Νίκος Παπαγεωργίου) για τη συμπλήρωση 12ετούς ευεργετικής λειτουργίας του ομώνυμου νοσοκομείου, που χτίστηκε χάρη στη δική τους δωρεά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ.κ. Ιερώνυμος τόνισε, ότι οι αδερφοί Παπαγεωργίου βρήκαν το νόημα, καθώς είδαν ότι τα έσοδα που είχαν μπορούσαν να γίνουν το μέσον του σεβασμού της προσωπικότητας του ανθρώπου και της απάντησης στα προβλήματά του.
«Στέκομαι με θαυμασμό μπροστά στους ευεργέτες αδερφούς Παπαγεωργίου. Διότι, η Ελλάδα έχει τέτοια φωτεινά παραδείγματα, αν κι αραιώνουν με τον καιρό. Ο καθένας έχει το δικό του αστέρι και μπορεί να προσφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Από το λίγο που διαθέτει ο καθένας μας, το πιο λίγο ας το διαθέσει στον άλλον. Ο άλλος, ο άνθρωπος δίπλα μας, είναι ο αδερφός μας, όχι ο εχθρός μας, όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης, είναι εικόνα του Θεού. Είμαστε εμείς», είπε ο κ.κ. Ιερώνυμος.

Οι αδερφοί Παπαγεωργίου
Στην πολύτιμη προσφορά του Νίκου και του Λεωνίδα Παπαγεωργίου, οι οποίοι έσκυψαν με αγάπη στους ανθρώπους τη δυτικής Θεσσαλονίκης, φτιάχνοντας ένα σύγχρονο νοσοκομείο, αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας. Μάλιστα, όπως είπε, εκτός από το κτίριο και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, «το Παπαγεωργίου είναι και τα πρόσωπα που το υπηρετούν, η διοίκηση με το όραμά της, το υψηλό επιστημονικό προσωπικό, οι γιατροί, οι διευθυντές των κλινικών, οι νοσηλευτές που χαμογελούν. Όλοι είναι μοναδικοί. Όλοι αποτελούν την πολύτιμη χρυσή ψηφίδα για να στήσουν το ψηφιδωτό που αναστηλώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Σύμφωνα με τον κ.κ. Βαρνάβα, η ευαισθησία και η προσφορά των αδερφών Παπαγεωργίου δεν εξαντλείται εδώ. Ήδη, το Ίδρυμα Παπαγεωργίου χρηματοδότησε τις μελέτες για τη δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων με την ονομασία «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο. Η δημοπράτηση του έργου ολοκληρώθηκε, αναδείχθηκε ο μειοδότης και σε περίπου ένα χρόνο θα είναι έτοιμο. Επίσης, τα δύο αδέλφια θα συνεισφέρουν και για τη δημιουργία ενός Κέντρου Χρονίως Πασχόντων στο Φίλυρο, το οποίο προς το παρόν είναι στο στάδιο της μελέτης. Επίσης, μερίμνησαν για τα παιδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης και φρόντισαν να τους προσφέρουν από τις 6 Ιουλίου διακοπές σε κατασκηνώσεις στο Ποσείδι.
«Η πατρίδα μας είναι σπουδαία, γιατί είναι σπουδαίοι οι άνθρωποί της. Είναι όμορφη, γιατί είναι όμορφοι οι άνθρωποί της. Είναι το σπίτι μας και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι. Ο Θεός να στηρίζει την πατρίδα μας και να φυλάει αυτούς του υπέροχους Έλληνες. Τώρα που όλοι δοκιμάζονται, πρέπει να πιστέψουμε ξανά στην αγάπη. Ο καθένας να κάνει αυτό που μπορεί», τόνισε ο κ.κ. Βαρνάβας.
Για την προσφορά των αδελφών Παπαγεωργίου μίλησε και ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος τους επαίνεσε για τη γενναιοδωρία τους. Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι εξ ορισμού χαρούμενο γεγονός, ειδικά την εποχή αυτή με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ελπίζουμε, ότι με τη βοήθεια του Θεού και την ευλογία της Εκκλησίας θα ξεπεράσουμε την κρίση».

«Στόχος μας η βελτίωση»
Μια σύντομη αναδρομή στο μεγάλο έργο των αδερφών Παπαγεωργίου έκανε ο αντιπρόεδρος του δ.σ. του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Νίκος Βαχαβιόλος. Όπως είπε, η προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο άρχισε με τη δημιουργία γυμνασίου και λυκείου στη Σιάτιστα, συνεχίστηκε με την ανέγερση του ορθόδοξου ναού του Αγίου Γεωργίου στη Φρανκφούρτη και κορυφώθηκε με τη δημιουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη για την οποία πρόσφεραν το ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρώην πρόεδρος του δ.σ. του νοσοκομείου, νυν μέλος του δ.σ. και ιστορικός πρόεδρος, με το ανήσυχο πνεύμα και τις καινοτόμες ιδέες του, με πείσμα κι ανθρωπιά αποτελεί την καταλυτική δύναμη που κινητοποιεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Η ενεργός παρουσία του έκανε τη διαφορά, συνέβαλε ώστε το νοσοκομείο μας να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή στο ΕΣΥ για την ποιότητα των υπηρεσιών του. Λειτούργησε με όραμα και προοπτική. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται το ρόλο του σαν προσωπικό χρέος και σαν έργο ζωής», είπε ο κ. Βαχαβιόλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα 12 χρόνια λειτουργίας του «Παπαγεωργίου», το νοσοκομείο είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα πιο λειτουργικά νοσοκομεία της χώρας κι εφάμιλλο με μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού. Το 2011 483.000 άτομα πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία, 98.635 ασθενείς εξετάστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 222.623 ήταν οι μέρες νοσηλείας με μέσο όρο παραμονής 3 ημέρες, το ποσοστό πληρότητας φτάνει το 90%, έγιναν 1.550 τοκετοί, 1.754 στεφανιογραφίες και 800 αγγειοπλαστικές, 13.000 μαγνητικές και 36.000 αξονικές τομογραφίες, 28.000 αιμοκαθάρσεις και 105.000 ακτινοθεραπείες, 18.000 χειρουργικές επεμβάσεις διαφόρων ειδών και κατηγοριών και 40.000 φυσικοθεραπείες, ενώ 7.000 άτομα επισκέπτονται καθημερινά το νοσοκομείο.
Όσον αφορά στον εξοπλισμό, διαθέτει νέο μαγνητικό τομογράφο που είναι μέσα στους 20 πρώτους στον κόσμο και δύο νέους αξονικούς τομογράφους, ενώ θα αποκτήσει PET/CT και γραμμικό επιταχυντή που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, νέο σύγχρονο στεφανιογράφο κι άλλα.
«Στόχος μας για το 2012 είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες», είπε ο κ. Βαχαβιόλος.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ «Eξόφληση χρέους προς τους ανθρώπους»
Ο ευεργέτης, Νίκος Παπαγεωργίου, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την τιμή που του έγινε και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση της προσφοράς για τον ίδιο και τον αδελφό του άρχισε με την ανέγερση γυμνασίου-λυκείου στη Σιάτιστα και συνεχίστηκε με την ανέγερση του ορθόδοξου ναού του Αγίου Γεωργίου στη Φρανκφούρτη και τη δημιουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου".
Επίσης, ανέφερε, ότι με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως παίρνει σάρκα και οστά η δημιουργία κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων στον Εύοσμο, το οποίο θα τελειώσει σε ένα χρόνο και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να το θεμελιώσει.
«Αντί για τη λέξη δωρεά, βάζω τον όρο εξόφληση χρέους προς τους ανθρώπους και την κοινωνία", δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου.


ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ «Ζύμωμα της διάνοιας και της ψυχής»

«Οι Νεοέλληνες στο δύσκολο δρόμο που έχουμε μπει χρειάζεται όλοι να συστρατεύσουμε την ψυχή και το πνεύμα». Αυτό το μήνυμα μετέδωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε χθες το μεσημέρι προς τιμήν του ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρούπολεως κ. Βαρνάβας.
«Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, γεννάται το ερώτημα: άραγε θα επικρατήσει η λογική, οι ορθολογιστές, οι τεχνοκράτες; Θα επικρατήσει το συναίσθημα, η πίστη; Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι αυτοί, όμως θαρρώ πως συμπλέκονται όπως η διάνοια με την καρδιά. Ό,τι έχει σχέση με το συναίσθημα, με την πίστη μας, εδράζεται στην καρδιά μας. Ό,τι έχει σχέση με όλα τα άλλα, εδράζεται στη διάνοια », περιέγραψε ο Ιερώνυμος και συμπέρανε ότι «επομένως ζούμε σε μια εποχή που χρειαζόμαστε το ζύμωμα των δύο αυτών διαθέσεων, και της διάνοιας και της ψυχής. Έχουμε λοιπόν, σήμερα, έπειτα από τόσες εικόνες και τόσα που ακούστηκαν, να πάρουμε το μήνυμα ότι οι Νεοέλληνες, στο δύσκολο δρόμο που έχουμε μπει, χρειάζεται όλοι μας να συστρατεύσουμε την ψυχή και το πνεύμα».
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος περιέγραψε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά της δυτικής Θεσσαλονίκης, την ανεργία και τα προβλήματα της περιοχής. Παίρνοντας το λόγο, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας είπε «μέσα σε αυτήν την αγωνία, όπως την εκφράσατε, διαπιστώνουμε ότι οι φτωχοί ταΐζουν τους φτωχότατους και η εκκλησία διαχειρίζεται το πρόσωπο αυτό της αγάπης, των απλών και ταπεινών, των σπουδαίων ανθρώπων της δυτικής Θεσσαλονίκης». Ο κ. Βαρνάβας ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο, διότι κάθε φορά που διέρχεται από τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται τη μητρόπολη και τη δυτική Θεσσαλονίκη, και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους δημάρχους της περιοχής, που συμμετείχαν στο τραπέζι, υπογραμμίζοντας ότι «στ’ αλήθεια είναι σπουδαίοι. Βηματίζουν διακριτικά δίπλα μας, είναι συνέκδημοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα μας για τη διάσωση της αξιοπρέπειας αυτού του υπέροχου λαού». Ευχαρίστησε, εκτός των άλλων, τον κ. Ιερώνυμο και για τον παιδικό σταθμό που ανεγείρει η Εκκλησία της Ελλάδος στους Αμπελόκηπους, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Μενεμένης - Αμπελοκήπων.

Η αισιοδοξία του μητροπολίτη
Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τη χάρη του Θεού όλα θα πάνε καλά, τονίζοντας ότι «το κακό έκανε πάντα στην ιστορία θόρυβο, φασαρία και φαίνεται ότι αυτό επικρατεί. Η σεμνότητα, η αγάπη είναι διακριτική σαν την προσευχή. Δεν την ακούς, αλλά είναι αυτή που μπορεί να μετακινήσει βουνά και εμείς τα βουνά θα τα πάμε πιο πέρα. Η αγάπη είναι αυτή που θα κερδίσει». Ο ευεργέτης Νίκος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι απέκτησε χρήματα και ένιωσε ότι είχε ένα χρέος προς την κοινωνία και ήθελε να το ξεπληρώσει, επιστρέφοντας χρήματα διά της δωρεάς. «Μόνος δεν μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα. Απευθύνθηκα στην εκκλησία, διότι είναι πιο αποτελεσματική από την πολιτεία και την ευχαριστώ που με στήριξε, με βοήθησε να ξεπληρώσω το χρέος μου», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Το γεύμα που παρέθεσε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως προς τιμήν του αρχιεπισκόπου δόθηκε στο ξενοδοχείο «Les Lazaristes» στη Σταυρούπολη και συμμετείχε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, όλοι οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης που λειτουργούν στα όρια της μητρόπολης, οι διοικητές των νοσοκομείων και εκπρόσωποι φορέων. Ο αρχιεπίσκοπος μετά το γεύμα, αφού ξεκουράστηκε, αναχώρησε στην Κοζάνη, για να υποδεχτεί το απόγευμα τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, που ξεκίνησε από χθες επταήμερη επίσκεψη σε Κοζάνη και Καστοριά.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ