Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

- ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Ο.Λ.Θ.
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΙΝΑΙ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
- ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Πάγια στρατηγική θέση της ΝΔ παραμένει η αναβάθμιση του Λιμένος της Θεσσαλονίκης σε εμπορική διαμετακομιστική και τουριστική πύλη των Βαλκανίων καθώς και σε Μητροπολιτικό Λιμάνι της Βορείου Ελλάδος, που θα επιτευχθεί μέσω της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτη και όχι μέσω πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου ή περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό τόνισαν τα μέλη του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, που με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή κ. Γιάννη Ιωαννίδη, περιόδευσε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Το κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχε ο υπ. Βουλευτής Νικ. Βεζυρτζής και τα στελέχη Λαζ. Καναβούρας, Γ. Τσάρας (που διετέλεσαν διοίκηση του ΟΛΘ επί ΝΔ), Κων. Καραδήμος και Άγγ. Πατίκας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού και επισκέφθηκε επί μέρους υπηρεσιακές μονάδες της εταιρίας, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους της ΟΛΘ αε. και τα γραφεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου καθώς και το Β’ Τελωνείο που στεγάζεται εντός του λιμένος .
Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και να αναλύσουν το πρόγραμμα του κόμματος για τη Ναυτιλία και την ανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και τις προτάσεις του για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένος, που συνοψίζεται στα ακόλουθα:

Η ΝΔ προωθεί:
  1. την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμένος σε ιδιώτη πάροχο λιμενικών υπηρεσιών, με την υποχρέωση αυτός να αναλάβει την κατασκευή λιμενικών υποδομών (επέκταση του 6ου προβλήτα) και τη προμήθεια του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε η Θεσσαλονίκη να μετεξελιχθεί σε Περιφερειακό Διαμετακομιστικό Κέντρο Συνδυασμένων Μεταφορών. Με τον τρόπο αυτό και μόνο θα επιτευχθεί η αύξηση της διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων με την ταυτόχρονη δημιουργία άμεσων (εντός λιμένος) και έμμεσων (σε παρεμφερή επαγγέλματα) θέσεων εργασίας. Βασικό μέλημα της ΝΔ είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των υπηρετούντων σήμερα στην ΟΛΘ αε.
  1. Τη χρήση των ιδίων κεφαλαίων που διαθέτει η ΟΛΘ αε, καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο με την ΕΤΕΠ (που υπεγράφη το 2006)) για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και για μικρές βελτιώσεις των λοιπών υποδομών του συμβατικού λιμένος (χύδην εμπορεύματα), χωρίς να αποκλείεται, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον που θα αποφέρει κέρδος στον ΟΛΘ, και παραχώρηση συγκεκριμένης υποδομής προς βελτίωση και χρήση.
Άλλωστε αυτό επιχείρησε η ΝΔ να κάνει το 2008 στο ΣΕΜΠΟ, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση (Λήμαν Μπράδερς κ.λπ), δεν επέτρεψε την τελεσφόρηση του εγχειρήματος. Βεβαίως δεν είναι δυνατό να λησμονηθούν οι απίστευτες προσπάθειες τότε Υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που πρωτοστατούσαν στην προσπάθεια γκρεμίσματος της κεντρικής πύλης του ΟΛΘ για την αποτροπή απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού παραχώρησης.
Η ΝΔ ήταν και παραμένει αντίθετη με τη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΘ ΑΕ που είναι η σημερινή διαχειρίστρια εταιρία των υποδομών του λιμένος.
Με τον τρόπο που προτείνεται:
  • Δεν πωλείται ο λιμένας και οι υποδομές του
  • Δεν μεταβιβάζεται πακέτο μετοχών και μάλιστα πλειοψηφικό σε τρίτους
  • Αντιθέτως, με τη λήξη της παραχώρησης περιέρχονται στον λιμένα πρόσθετες λιμενικές υποδομές και εξαιρετική εμπειρία από τον διεθνή πάροχο.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις προτάσεις του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά η δημόσια περιουσία και εν προκειμένω ο ΟΛΘ, δεν εκποιείται αλλά αξιοποιείται κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο.
Τέλος για την καλύτερη λειτουργία του λιμένος θα επιδιωχθούν συνέργειες με λοιπές υπηρεσίες (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του εμπορευματικού αερολιμένος ‘Μακεδονία’, με το τελωνείο, τα φυτοπαθολογικά εργαστήρια κ.λπ).
Αναφορικά με το Λιμεναρχείο η ΝΔ προωθεί:
- Την ανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο πρότυπο της υπηρεσίας μιάς στάσης (one stop shop), ώστε να ασκεί με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο τις αρμοδιότητές του
- Την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος στο ΥΕΝ και την αναβάθμισή του
Η ηγεσία του Λιμενικού σώματος συμμετέχει αυτοδίκαια στο νεοσύστατο Γενικό Επιτελείο Σωμάτων Ασφαλείας και Υπηρεσιών (ΑΓΕΣΑΥ), το οποίο έχει την ευθύνη για το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας.
.ndthessaloniki.gr: