Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Μπορεί ένα αυτοκίνητο να φωνάξει "βοήθεια"; Μπορεί…

Ικανά να καλέσουν μόνα τους για βοήθεια, σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, θα πρέπει να είναι, από το 2015, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, σύμφωνα με μη νομοθετικού χαρακτήρα ψήφισμα του ΕΚ που υιοθετήθηκε από τις επιτροπές Μεταφορών και Εσωτερικής Αγοράς περί τα τέλη Ιουνίου.

Μόλις οι αισθητήρες του, οι ίδιοι που ενεργοποιούν τους αερόσακους, του "πουν" ότι έγινε σοβαρό ατύχημα, το αυτοκίνητο καλεί αυτομάτως τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, στέλνοντας στοιχεία για τον ακριβή τόπο και χρόνο της σύγκρουσης, τα δε στοιχεία αυτά μεταβιβάζονται αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες που ενεργοποιούνται στέλνοντας επιτόπου ασθενοφόρα, πυροσβεστική κ.λπ.
Το σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί και από τον οδηγό με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού.
Τέτοια συστήματα είναι ήδη διαθέσιμα από ορισμένους κατασκευαστές, όμως είναι αξεσουάρ και μόλις το 0,7% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν το διαθέτουν. Για να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη αναβάθμιση των υποδομών ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και φυσικά υποχρεωτικός εξοπλισμός όλων των αυτοκινήτων και αυτό τουλάχιστον εκτιμάται ότι δεν έχει κόστος μεγαλύτερο από 100 ευρώ ανά αυτοκίνητο.
Σε πλήρη εφαρμογή, υπολογίζεται ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να σώσει πανευρωπαϊκά μέχρι και 2.500 ζωές το χρόνο μόνο χάρις στη μείωση του χρόνου παρέμβασης των σωστικών συνεργείων.
Το ψήφισμα θα ψηφισθεί από το ΕΚ στις 3 Ιουλίου, όμως αν και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αντίστοιχη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιασθεί στο τέλος του έτους.

www.metaforespress.gr