Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Εγνατία Οδός: καλοκαιρινός μποναμάς... με δυνατότητα αύξησης των διοδίων κατά 20% και νέα διόδια στην Καβάλα

Κοινή Υπουργική Απόφαση ανάβει το "πράσινο" φως και για άμεση εκχώρηση των εσόδων από τα διόδια στις τράπεζες
Καυτά και όχι δροσερά... νέα φέρνει το καλοκαίρι στους χρήστες της Εγνατίας Οδού, καθώς με ΚΥΑ των Υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών ανάβει το "πράσινο" φως για αύξηση των τελών στα διόδια, νέο σταθμό διοδίων στην Καβάλα καθώς και άμεση εκχώρηση των εσόδων από διόδια στις τράπεζες.

Ειδικότερα, τη δυνατότητα αύξησης κατά 20% στα διόδια της Εγνατίας Οδού από τα μέσα Ιουλίου δίνει κοινή απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών. Με την ίδια απόφαση τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο η λειτουργία του έκτου σταθμού διοδίων στον άξονα, στο τμήμα Στρυμόνα - Χρυσούπολης. Ολα τα έσοδα των διοδίων καταλήγουν απευθείας στις τράπεζες για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η απόφαση, που φέρει ημερομηνία 31 Μαΐου προβλέπει ότι η προγραμματισμένη για τον προηγούμενο Απρίλιο αύξηση 20% στα διόδια της Εγνατίας (την οποία προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υλοποίησε λόγω εγγύτητας με την προεκλογική περίοδο) μετατίθεται χρονικά για τις 17 Ιουλίου, άρα θα είναι στην κρίση του επόμενου υπουργού. Επίσης διευκρινίζεται ότι ο νέος σταθμός διοδίων στη Μουσθένη (τμήμα Στρυμόνα - Χρυσοπηγής) μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου, ανάλογα με την ετοιμότητα της Εγνατίας Οδού (καθώς ο σταθμός δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί). Το 2011 η Εγνατία εισέπραξε από τα διόδια 15,9 εκατομμύρια ευρώ, το σύνολο των οποίων κατέληξε απευθείας στις τράπεζες και όχι στα ταμεία της Εγνατίας, καθώς είχε υποθηκευτεί για τη σύναψη δανείων.

Ωστόσο, οι δυνατότητες αύξησης των εσόδων της Εγνατίας δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ): σήμερα λειτουργεί μόνο ένας σταθμός κοντά στη Βέροια. Στους διαγωνισμούς για την κατασκευή ακόμα τριών σταθμών έχει οριστεί ανάδοχος, όμως τα έργα δεν μπορούν να ξεκινήσουν προτού η Εγνατία Οδός Α.Ε. ολοκληρώσει τις απαραίτητες υποδομές στα συγκεκριμένα σημεία. Κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσε, καθώς σύμφωνα με πηγές της εταιρείας το υπουργείο Υποδομών αρνείται να τα χρηματοδοτήσει. Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόκειται μέσα στο επόμενο διάστημα να κατοχυρώσει το αποτέλεσμα των διαγωνισμών για την κατασκευή ακόμα 8 ΣΕΑ, οι οποίοι όμως θα έχουν την ίδια τύχη. Οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τα έσοδα της εταιρείας. Η απουσία ΣΕΑ σημαίνει ότι στα 670 χλμ. του άξονα οι οδηγοί έχουν μόλις... ένα σημείο για να ανεφοδιαστούν με βενζίνη.
ypodomes