Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 200 οικογένειες αναζητούν στέγη

Αυξημένη προσέλευση οικογενειών, θυμάτων βίας και οικονομικής κρίσης, που ζητούν επειγόντως προσωρινή στέγη, καταγράφουν τα τελευταία δύο χρόνια οι υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
 Της Φανής Σοβιτσλή

fanisovi@gmail.com

Μόνο στη Θεσσαλονίκη από τους 800 - 900 πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά που αντιμετώπισαν ενδοοικογενειακή βία και ζητούν καταφύγιο για να φιλοξενηθούν, περίπου 200 είναι οι οικογένειες που αναζητούν στέγη, δηλώνοντας θύματα της φτώχειας που έφερε η κρίση.
Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, κυρίως στα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη διεύρυνσης των ξενώνων, που αρχικά δημιουργήθηκαν για να φιλοξενούν προσωρινά οικογένειες που πέφτουν θύματα βίας. Δύο από τις συνολικά 20 τέτοιες δομές, που προωθούνται σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων η μια σε δήμο των δυτικών συνοικιών. Ο ξενώνας μάλιστα, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) προβλέπεται να φιλοξενήσει στα τέλη του χρόνου και άπορους πολίτες, ακόμα και μονογονεϊκές οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες στέγης.
Το εγχείρημα, σύμφωνα με τον διευθυντή κοινωνικής παρέμβασης του ΕΚΚΑ, Θεόδωρο Μουστεράκη, δεν είναι εύκολο, κυρίως όσον αφορά τη συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, όπως οικογένειες - θύματα βίας και άλλες που η φτώχεια οδήγησε στο δρόμο. «Είναι διαφορετικά προγράμματα, αλλά αλληλένδετα, γατί η οικονομική κρίση τροφοδοτεί εν πολλοίς την ενδοοικογενειακή βία. Όλοι αυτοί είναι θύματα βίας, είτε οικογενειακής, είτε οικονομικής. Θα ληφθούν όμως, τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της οικογένειας που έπεσε θύμα βίας, η οποία έχει σοβαρούς λόγους να φιλοξενείται μυστικά» τόνισε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά πάντως της δυναμικότητα των δύο ξενώνων στη Θεσσαλονίκη, είναι συνολικά 40 - 50 κλινών, ενώ ο δεύτερος του ΕΚΚΑ, που θα ανακαινιστεί και θα επαναλειτουργήσει ως τα τέλη του χρόνου, σχεδιάζεται να μεγαλώσει, προκειμένου να δεχθεί περισσότερους φιλοξενούμενους.

Ζητούν τροφή και στέγη
Τη μεγάλη προσέλευση πολιτών σε κέντρα συμβουλευτικής στήριξης και ξενώνες ανά την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν και οι υπεύθυνοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Άρσις», η οποία στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας, στην οδό Πτολεμαίων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο χώρο προσέρχονται καθημερινά 30 και πλέον πολίτες, οι οποίοι, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Άρσις, Νίκος Γαβαλάς, εκτός από τροφή και κλινοσκεπάσματα και ρούχα ζητούν και στέγη. «Η κρίση επιδείνωσε τη φτώχεια και πλέον υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και ελλείψει άλλων εισοδημάτων έμειναν στο δρόμο» υπογράμμισε ο ίδιος.
Πρόσθεσε, ότι η ανεργία είναι τόσο μεγάλη και στη Θεσσαλονίκη, που οι άνθρωποι αυτοί βολεύονται ως ένα σημείο στους συγγενείς τους, αλλά μετά, αν δεν βρουν δουλειά, δεν μπορούν να καλύψουν το στεγαστικό τους πρόβλημα. Να σημειωθεί, ότι στους ξενώνες που θα λειτουργήσουν, το ΕΚΚΑ, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των οικογενειών θα παρέχει ιατροφαρμακευτική και υγειονομική φροντίδα, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό, ομαδικό και οικογενειακό επίπεδο, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά των φιλοξενουμένων, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες και παιδιά.


ΜΚΟ Praxis Πρόγραμμα ενίσχυσης ανέργων

Αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που αναζητούν «στέγη» μέσω προγραμμάτων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ενδεικτικό είναι ότι, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που υλοποιεί πιλοτικά η μη κυβερνητική οργάνωση Praxis, στη Θεσσαλονίκη θα ενταχθούν 60 ελληνικές οικογένειες που αποτελούνται από ανέργους, με χρηματοδότηση μέχρι και των δόσεων δανείων που έχουν.
Όπως ανακοίνωσε χθες η υπεύθυνη των προγραμμάτων για τη Θεσσαλονίκη Στεφανία Πανταζή, το πρόγραμμα «κοινωνική κατοικία», που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» εφαρμόζεται τον τελευταίο μήνα και σ’ αυτό έχουν ήδη ενταχθεί δύο οικογένειες. «Αφορά οικογένειες Ελλήνων που είναι ευάλωτες λόγω της οικονομικής κρίσης», τόνισε. Αφορά την ψυχοκοινωνική υποστήριξη τέτοιων οικογενειών, τα μέλη της οποίας έμειναν άνεργα, συμβουλευτική εργασίας, αλλά και οικονομική ενίσχυσή τους με την κάλυψη είτε δόσεων δανείων είτε του ποσού των ενοικίων, συνολικού ποσού 900 ευρώ μηνιαίως. Ακόμη, θα χορηγούνται διατακτικές επιταγές που θα εξαργυρώνονται με την αγορά τροφίμων.
Χθες, οι εκπρόσωποι της Praxis εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις κοινωνικές διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο των αστέγων, τόσο των μεταναστών με το πρόγραμμα «στέγη» καθώς αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται έξι οικογένειες, όσο όμως και των Ελλήνων. Ενδεικτικό είναι ότι τα πολυϊατρεία της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ελλήνων επισκεπτών από 5% το 2009 έχει αυξηθεί στο 20% φέτος. Αναφορά έκαναν και στο περιστατικό με τον αφγανό μετανάστη, που απείλησε ότι θα αυτοκτονήσει επειδή είχε ολοκληρωθεί ο χρόνος φιλοξενίας του. «Η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολη, όμως πρέπει να φροντίζουμε τους ανθρώπους που έχουν άμεσα προβλήματα», τόνισε η κ. Πανταζή.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ