Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Επιστρέφει η τρόικα, εκταμιεύεται το 1 δισ. για την Ελλάδα

Η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας θα επισκεφθεί την Αθήνα τη Δευτέρα, δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Μετά από τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αρωγής (EFSF) θα αποδεσμεύσει ένα δισ. ευρώ για την Ελλάδα "έως το τέλος του μήνα".

Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επίσημη πρόσκληση που αναμένεται τη Δευτέρα.
Οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν σε ελέγχους και σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση θα προετοιμάσουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε τους εταίρους της ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ.
"Ακούσαμε προσεκτικά τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά, ο οποίος παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση, και μας διαβεβαίωσε τόσο για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όσο και για την αποφασιστικότητα του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνεργασίας για την αφοσίωση στο ευρώ και στη δέσμευσή της να τιμήσει τη δέσμευση στο ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη", είπε ο χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι "πιο δημιουργική και εφευρετική" όσον αφορά τη νομισματική πολιτική για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους.
"Αυτό μπορεί να περάσει μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή με μια πιο παραδοσιακή πολιτική, εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει", δήλωσε η Λαγκάρντ