Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Καμπανάκι κινδύνου από Σημίτη

Ο πρωθυπουργός, επί ημερών του οποίου η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη, προφανώς και έχει έναν λόγο παραπάνω να ομιλεί περί του αδιεξόδου που διέρχεται σήμερα η χώρα, απειλούμενη ευθυέως με απομάκρυνση από το κοινό νόμισμα. Ειδικά όταν φαίνεται να γνωρίζει… κάτι παραπάνω, αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, σε σχέση με τις προοπτικές της Ελλάδας.

Με άρθρο του στο “Βήμα της Κυριακής”, ο Κώστας Σημίτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του τόπου, πάντα σε σχέση με την ευρωζώνη, και τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί βάσει του Μνημονίου, διαφορετικά απειλούμενη ευθέως με απομάκρυνση από το κοινό νόμισμα της ηπείρου.
Ο πρώην πρωθυπουργός κρίνει ως εξαιρετικά δύσκολη τη σημερινή διεθνή συγκυρία για την Ελλάδα, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου βιώσιμη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές.
Επιπροσθέτως, ο Κώστας Σημίτης παραθέτει την άποψή του ότι είναι λάθος να υποστηρίζεται η εκτίμηση πως δεν θα υποχρεωθεί η Ελλάδα σε έξοδο από την ευρωζώνη. Εξηγεί ότι, μπορεί τεχνικά και βάσει των Συνθηκών να μην υπάρχει η δυνατότητα αυτή, στην περίπτωση ωστόσο που διακοπεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, η χώρα μας θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει μόνη της από την ευρωζώνη, όπως επισημαίνει με νόημα.