Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Το παρασκήνιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Όπως είχε αποκαλύψει από χθες το «Statesmen», ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στις νέες εκλογές, της 17ης Ιουνίου. Στο πρόσωπο του κ. Πικραμμένου κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο σημερινό συμβούλιο υπό τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, και αφού προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και ζυμώσεις.

Από τη σύσκεψη απείχε, όπως είχε ενημερώσει σχετικά από νωρίς το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ αντιθέτως ήταν παρούσα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δεν είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε καμία από τις προηγούμενες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου πρότεινε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο Κάρολος Παπούλιας, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότειναν τον Λουκά Παπαδήμο, και ο Αλέξης Τσίπρας τον Γεράσιμο Αρσένη. Ο Πάνος Καμμένος ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που έκανε δηλώσεις πριν από τη σύσκεψη. Αποκάλυψε ότι θα προτείνει για πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ ζήτησε να αλλάξουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, και να αντικατασταθούν αντιστοίχως από τον καθηγητή διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών σπουδών Παναγιώτη Ήφαιστο και τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δημήτρη Γράψα.