Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Στο… δεύτερο ημίχρονο τα σπουδαία

Το κυρίαρχο ζητούμενο από τη συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν να μην υπάρξει ναυάγιο. Να μην ολοκληρωθεί δηλαδή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα σε… δέκα λεπτά, αλλά να υπάρξει μια ουσιαστική ζύμωση. Μια πρώτη ρεαλιστική απόπειρα συνεννόησης, που θα αποτελέσει και το εφαλτήριο για τη ζητούμενη σύνθεση.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το… πρώτο ημίχρονο φαίνεται να μην πήγε και άσχημα. Παρά τις επιμέρους διαρροές, περί έντασης και απόστασης. Η σύσκεψη κράτησε περίπου μια ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί αποχωρώντας δεν έκαναν δηλώσεις, και το κυριότερο, δεν υπήρξαν διαρροές καταγγελίας του ενός από τον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ναυάγιο δεν υπήρξε, και πλέον στα χέρια και τους χειρισμούς του Κάρολου Παπούλια βρίσκεται το… δεύτερο ημίχρονο. Εκεί όπου θα επιχειρηθεί ένα βήμα παραπέρα. Ενδεχομένως για να φτάσουμε στην… παράταση, και εκεί να υπάρξει η συμφωνία για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα αποτρέψει τη διολίσθηση της χώρας στο χάος.
Στο επίκεντρο των ζυμώσεων βρίσκονται φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στάση των οποίων εξαρτάται το πόσο εύκολα θα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Και το πόσο βιώσιμη θα είναι η κυβέρνηση αυτή. Σε μια πρόγευση της προσεκτικής τακτικής που ακολουθούν οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στο Caravel ενώπιον στελεχών του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε επιμελώς την οποιαδήποτε αναφορά στο τι προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Και εστίασε στα αίτια της πολιτικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Πλέον, και μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο, την Αλέκα Παπαρήγα, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Φώτη Κουβέλη, ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να επαναλάβει τη συνάντηση με τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα.
Η διαβούλευση λοιπόν συνεχίζεται, όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Έστω κι αν, από την πλευρά των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, διαρρέει ως κλίμα η ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.