Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Γιατί θα (ξανα) κερδίσει ο Ομπάμα

Ο… αστικός μύθος λέει ότι οι σύμβουλοι στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα, οι “only win team” όπως αποκαλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν έχουν χάσει μέχρι σήμερα ποτέ σε μια μεγάλη αναμέτρηση, κάθονται αναπαυτικά στο γραφείο τους, και περιμένουν την ετυμηγορία της αμερικανικής κοινωνίας στις εκλογές του Νοεμβρίου, με σχετική… χαλάρωση.

Ο χαρακτηρισμός “President elect” δίπλα από τη φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα εκείνο το βράδυ, είναι μια εικόνα την οποία ήδη βλέπουν μπροστά τους. Με την όποια σχετικότητα μπορεί να έχει στην παρούσα χρονική συγκυρία, η πρόβλεψη για την έκβαση μιας εκλογικής μάχης κάτι λιγότερο από έξι μήνες νωρίτερα.
Η βεβαιότητα που αποπνέει στις εσωτερικές συζητήσεις του το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, είναι αυθεντική και ειλικρινής. Δεν αποσκοπεί στο να… αλληλοστηριχτούν τα μέλη του. Αλλά στο να υπάρχει εγκαίρως μια ξεκάθαρη εικόνα για το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει ο εν ενεργεία ένοικος του Λευκού Οίκου, έτσι ώστε να αποφευθούν τυχόν λοξοδρομήσεις.
Σε σχέση με τη διπλή μάχη του 2008, αρχικά απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, και στη συνέχεια με αντίπαλο τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν, ο Μιτ Ρόμνεϊ φαντάζει μάλλον… επιδόρπιο.
Η “Obama team” πιστεύει, και μάλλον όχι άδικα, ότι ο άλλοτε Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης δεν μπορεί να “ματσάρει” τα προωθητικά γνωρίσματα πολιτικής υπεροχής του σημερινού Προέδρου. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να διεισδύσει στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα που έδωσαν στον “προφήτη της Αλλαγής” τη νίκη, στη δύσκολη αναμέτρηση του 2008.
Σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Μορμόνος επιχειρηματίας δεν δείχνει να μπορεί να εδραιώσει έναν κώδικα επικοινωνίας με τους νέους, τις γυναίκες και μειονότητες όπως τους Ισπανόφωνους. Τρεις βασικές εκλογικές δεξαμενές, που εξακολουθούν να δείχνουν ανοχή έστω στον Ομπάμα, χωρίς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν στρατόπεδο.
Οι Ρεπουμπλικανοί φυσικά “παίζουν” με την οικονομία. Υπονοώντας ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα, ώστε η Ουάσινγκτον να έχει αφήσει σήμερα μακράν πίσω τις τα απόνερα που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η οικονομία ωστόσο, δεν βρίσκεται σε άσχημο επίπεδο. Και όσο ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει να εκπέμπει έστω και… υπόνοια ελπίδας για μια καλύτερη διαχείριση, από την ίδια δοκιμασμένη και πετυχημένη ομάδα, δηλαδή τον Τίμοθι Γκάιτνερ στο υπουργείο Οικονομικών και τον Μπεν Μπερνάνκι στην προεδρία της Fed, η επιδίωξη της επανεκλογής του στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου δεν θα υφίσταται την τόσο κρίσιμη και μη αναστρέψιμη ρωγμή, που θα τη θρυμμάτιζε.
Για τα υπόλοιπα, θα αναλάβει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος. Που απέναντι σε έναν μη χαρισματικό συντηρητικό, όπως είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ, μοιάζει να… κλέβει χαρτζιλίκι από μικρό παιδί.