Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά της μείωσης των συντάξεων

Από συνταξιούχους της Αγροτικής Τράπεζας
Κατά των μειώσεων που έχουν υποστεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο σύλλογος συνταξιούχων αγροτικής τράπεζας και 17 μέλη του, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και με αίτηση που κατέθεσαν ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις είναι σε ποσοστό 12% για το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ και στις επικουρικές τα ποσοστά των μειώσεων αυξάνονται σταδιακά π.χ. 10% για σύνταξη έως 250 ευρώ, 15% από 250 έως 300 ευρώ κ.λπ..

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις για μειώσεις στις συντάξεις παραβιάζουν το Σύνταγμα και συγκεκριμένα τις διατάξεις εκείνες που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην ασφάλιση, την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της ισότητας. Επίσης κάνουν λόγο για παραβίαση του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη αλλά και του Διεθνούς Συμφώνου για τα οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης αναφέρουν ότι οι μειώσεις δεν προβλέπεται να έχουν προσωρινό, χαρακτήρα ενώ το όριο των 1.300 ευρώ είναι – όπως υποστηρίζουν – αυθαίρετο.

Μάλιστα, ο σύλλογος συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας επισημαίνει πως με τις μειώσεις αυτές ο νομοθέτης φαίνεται σαν εκδικείται μία μόνο κατηγορία συνταξιούχων θεωρώντας τους υπεύθυνους για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

"Πρώτο Θέμα"