Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Ναι μεν, αλλά για την παραλιακή...

Ευχαριστημένοι για την εικόνα της παραλίας είναι ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της, επικροτούν τα έργα που έκανε η δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια και ζητούν περαιτέρω αλλαγές στην όψη της.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Κάτοικοι της πόλης ζητούν να αυξηθούν οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και να γίνεται συχνότερος καθαρισμός του παραλιακού μετώπου.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν μεταξύ άλλων σε έρευνα που έκανε η περιβαλλοντική ομάδα της γ’ γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» στο πλαίσιο της εργασίας «Ο Θερμαϊκός και η πόλη μας». Η ομάδα, που αποτελούνταν από 29 μαθητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Ευδοξία Τρεμπέλα, συνέταξε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη γνώμη των Θεσσαλονικέων για την εικόνα της παραλίας και τα έργα του δήμου. Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις, οι περιπατητές της παραλίας επισκέπτονται το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης σε ποσοστό 27% κάθε μέρα, το 28% δύο φορές την εβδομάδα, το 14% μία φορά την εβδομάδα και το 31% λιγότερο.
Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα της κρίσης των περιπατητών για τα έργα. Το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένο από την εικόνα της παραλίας και το 46% ότι δεν είναι. Το 79% πιστεύει ότι χρειάζονται αλλαγές στην παραλία, δηλαδή όπως φαίνεται επικροτεί τις εργασίες ανάπλασης, και το 21% θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Το 56% των περιπατητών δηλώνει ότι είναι ευχαριστημένο με τα έργα που έκανε ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια και το υπόλοιπο ποσοστό εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Σχετικά με τα έργα που επιθυμούν να γίνουν, εκτός βέβαια από αυτά που είναι σε εξέλιξη, το 30% δηλώνει ότι θέλει ψυχαγωγικές δραστηριότητες, το 37% συχνότερο καθαρισμό, το 13% πιο εύκολη πρόσβαση και το 20% ζητά διάφορες άλλες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων περισσότερο πράσινο στην παλιά παραλία. «Το δείγμα του ερωτηματολογίου δεν είναι μεγάλο, ωστόσο φαίνεται η τάση που επικρατεί. Ερωτήθηκαν πολίτες που επισκέπτονται την παραλία, καθώς σ’ αυτόν το χώρο έγινε η έρευνα», αναφέρει στη «Μ» η κ. Τρεμπέλα.

Πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης
Εντύπωση προκαλεί το αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με την επιθυμία των θεσσαλονικέων περιπατητών της παραλίας να πεζοδρομηθεί η λεωφόρος Νίκης. Το 72% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει την πεζοδρόμηση της παραλιακής οδικής αρτηρίας και το 28% δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει δρόμος αυτοκινήτων. Σημειώνεται ότι η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης είναι στα σχέδια της δημοτικής αρχής, με την πρόταση να αρχίσει πιλοτικά τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, τις απογευματινές ώρες. Επίσης, προβλεπόταν στο σχέδιο κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας, το οποίο ναυάγησε.
Η εργασία της ομάδας των Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση σε αίθουσα του βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης - Παιδεία, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Χριστόφορο Κουτίτα, ο οποίος περιέγραψε τα χαρακτηριστικά τις δράσεις και τις προτάσεις για το Θερμαϊκό κόλπο.