Από… τεχνικής άποψης, είναι ευτύχημα για την Ελλάδα το γεγονός ότι στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή του πιο… οργανωμένου δανειστή της χώρας μας βρίσκεται η Κριστίν Λαγκάρντ. Μια Γαλλίδα τεχνοκράτης της οικονομίας, που στο παρελθόν βραβεύτηκε ως η καλύτερη υπουργός Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, γνωρίζει εις βάθος τα δημοσιονομικά ζητήματα, και δεν χρειάζεται… υποβολείς για να καταλήξει σε μια σημαντική απόφαση.
Μόνο που, δυστυχώς για εμάς, η διαχείριση της κρίσης δεν απαιτεί οικονομικές γνώσεις. Απαιτεί πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ηγετικό εκτόπισμα. Δηλαδή, έναν… Ντομινίκ Στρος-Καν, χωρίς φυσικά τις αχαλίνωτες ορμές του εκπεσόντος Σοσιαλιστή πολιτικού.
Η διαφορά των δυο, φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε σε εκτενείς δηλώσεις για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Δεν ξέφυγε από την τετριμμένη αφήγηση που ακούσαμε σε κουραστικό τόνο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των G8. Μίλησε για την ευχή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, για την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, στην… ουρά της τοποθέτησής της ωστόσο, αναφέρθηκε και εκείνη, όπως και οι ηγέτες του Συμβουλίου των G8, στην υποχρέωση της χώρας μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσω των Μνημονίων Ι και ΙΙ.
Η τοποθέτηση της Γαλλίδας Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε βέβαια και… θέμα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ είναι υποχρεωμένο και ήδη προετοιμάζεται «για όλα τα ενδεχόμενα». Και όταν της ζητήθηκε να γίνει περισσότερο συγκεκριμένη, μίλησε για «πιθανές τεχνικές επιλογές». Ελληνιστί, για τη δραχμή…