Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Το… παιδί της Μέρκελ δείχνει στην Ελλάδα την έξοδο

Για χάρη του Γενς Βάιντμαν, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να θυσιάσει και αυτόν ακόμη τον “πολύ” Άξελ Βέμπερ, ο οποίος είδε τον νεαρό οικονομολόγο να αναλαμβάνει τα ηνία της Μπούντεσμπανκ, ο ίδιος ωστόσο να μην μετακινείται στη θέση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ , στα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως του είχε υποσχεθεί παρασκηνιακά η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Έκτοτε, όλοι γνωρίζουν πως, όταν μιλάει ο σημερινός πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, ακούγεται η… ηχώ των απόψεων και των επιθυμιών της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ.
Μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λοιπόν, και αφού η Άνγκελα Μέρκελ είχε και πάλι ορθώσει… οδόφραγμα στην επιθυμία του Φρανσουά Ολάντ και των υπολοίπων να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου, ο Γενς Βάιντμαν προχώρησε σε ευθεία… προειδοποίηση προς την Ελλάδα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση η οποία θα εκλεγεί από την αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου επιλέξει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα Μνημόνια Ι και ΙΙ, θα διακοπεί η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.
Οι “επιθετικές” δηλώσεις Βάιντμαν έρχονται να συμπληρώσουν την έκθεση αναλυτών της Μπούντεσμπανκ που είδε στις αρχές της εβδομάδας το φως της δημοσιότητας, και επεσήμανε ότι, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει αναλάβει, θα ήταν προτιμότερο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Και υπογράμμισε με νόημα ότι το κόστος μιας τέτοιας αποχώρησης θα ήταν λελογισμένα ελέγξιμο και διαχειρίσιμο.