Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Υποχρεωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι για λαθρομετανάστες

Τον υποχρεωτικό έλεγχο της κατάστασης της υγείας των λαθρομεταναστών, ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος, ανακοινώνοντας την δημιουργία ειδικών χώρων στα νοσοκομεία για όσους πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και τον έλεγχο των αλλοδαπών από κινητά συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης έχει ανακοινώσει παράλληλα ότι αύριο θα καταθέσει τροπολογία στην Βουλή για τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο έλεγχος- που μέχρι πρότινος ήταν εθελοντικός- θα γίνει υποχρεωτικός και όσοι λαθρομετανάστες νοσούν θα μεταφέρονται στους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία, είτε έχουν αιτηθεί ασύλου, είτε όχι.

Έλεγχοι θα διενεργούνται και από κινητά συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να σταματούν αλλοδαπούς στον δρόμο. Επίσης θα γίνονται έλεγχοι στα σπίτια που φιλοξενούν λαθρομετανάστες ώστε να διαπιστώνεται ο αριθμός των όσων διαμένουν και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ κυρώσεις θα επιβάλλονται σε ιδιοκτήτες χώρων εστίασης που απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε υγειονομικούς ελέγχους.
Παράλληλα, αναφορά στην ραγδαία αύξηση του AIDS έκανε ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν πρώτα από τους οίκους ανοχής.
Τροπολογία για τα κέντρα κράτησης
Τροπολογία, που θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης ανά ηπειρωτική περιφέρεια, καταθέτει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος αυτή την ώρα παραχωρεί κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο για τα ζητήματα δημόσιας υγείας που προκύπτουν από την λαθρομετανάστευση.
Την τροπολογία προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας χτες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι το θέμα των μεταναστών είναι εξαιρετικά κρίσιμο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην το χρησιμοποιήσουν για προεκλογικά οφέλη. Εξάλλου, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλοι οι παράνομοι θα φύγουν σταδιακά από την Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας τη στάση περιφερειαρχών που αρνούνται τα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αν δεν το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, θα υποστούμε τις συνέπειες.
Στο μεταξύ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αστυνόμευση του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, από τις 28 έως το πρωί της 31ης Μαρτίου προσήχθησαν 1.918 αλλοδαποί, από τους οποίους συνελήφθησαν συνολικά 420 άτομα. Από αυτά, 186 άτομα συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα (ναρκωτικά, κλοπές, ληστείες, καταδικαστικές αποφάσεις κ.α.) και 234 άτομα για διοικητική απέλαση, καθόσον δεν είχαν έγγραφα παραμονής στη χώρα. Επιπλέον συντάχθηκαν 63 εκθέσεις αρχής σε βάρος ισάριθμων αλλοδαπών γυναικών για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων ατόμων.