Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Οι κερδοσκόποι επιστρέφουν κατά της ευρωζώνης

Οι χθεσινές προβλέψεις του Οίκου Αξιολόγησης «Moody’s», περί των δυσοίωνων προοπτικών οι οποίες διανοίγονται για την ευρωζώνη, και πιο συγκεκριμένα δυο χώρες-τοτέμ, την Ιταλία και την Ισπανία, δείχνει ότι οι κερδοσκόποι επέστρεψαν… ορεξάτοι, στην οδό της αμφισβήτησης της βιωσιμότητας του μέλλοντος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της «Moody’s», στην περίπτωση που οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδα αντίστοιχα υψηλά με τα σημερινά, και οι δυο μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα απειληθούν ευθέως με άτακτη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Φυσικά, αν καταρρεύσουν η Ιταλία και η Ισπανία, ή έστω μια από τις δυο χώρες, ευρωζώνη… τέλος. Και για τη συγκεκριμένη εφιαλτική προοπτική, δείχνουν αποφασισμένοι να παλέψουν σκληρά οι διεθνείς κερδοσκόποι. Με την περίπτωση της Ελλάδας άλλωστε, δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Με τον χειρισμό του PSI από την πλευρά της Αθήνας, «ξεκλείδωσαν» τα CDS της χρεοκοπίας. Γιατί λοιπόν να μην συνεχίσουν τις πιέσεις;