Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να επαναλάβουν την αποχή από την εργασία τους το επόμενο Σαββατοκύριακο, σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν δεδουλευμένα, είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη


Ξέχειλοι από σκουπίδια ήταν χθες οι κάδοι απορριμμάτων στην πόλη, ενώ τα απορρίμματα σχημάτιζαν λόφους στα πεζοδρόμια εξαιτίας της τετραήμερης αποχής των εργαζομένων που άρχισε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής και έληξε χθες το πρωί. Η αποκομιδή ξεκίνησε κανονικά, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για να καθαρίσει η πόλη και να εκλείψουν οι χθεσινές εικόνες. Αιτία των κινητοποιήσεων είναι η μη καταβολή δεδουλευμένων νυχτερινών και εργασίας το Σαββατοκύριακο από τον Νοέμβριο του 2011. “Κακώς γίνεται λόγος για οφειλή υπερωριών. Είναι τα δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα που εργαζόμαστε υποχρεωτικά και τα νυχτερινά που πρέπει να καταβάλλονται με τον μισθό.
Η διοίκηση, από τον περασμένο Νοέμβριο, έξι μήνες τώρα, δεν μας κατέβαλε τα χρήματα. Αποφασίσαμε αποχή το τετραήμερο και αν δεν πληρωθούμε μέχρι την Παρασκευή, έστω ένα μέρος, θα απέχουμε και το επόμενο Σαββατοκύριακο”, αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γεωργιάδης.
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης απέδωσε την καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από τη 1 Απριλίου 2012 με αναδρομική ισχύ από τη 1 Νοεμβρίου 2011, βάσει της οποίας πρέπει να υπολογιστούν παρακρατήσεις. Ο δήμος δεσμεύτηκε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα καταβληθούν οι αμοιβές της υπερωριακής απασχόλησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2011.