Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο από μηχανής Θεός

Τα φώτα της κλασσικής αρχαίας Ελληνικής θεατρικής τέχνης εξακολουθούν να φωτίζουν επεξηγηματικά τα δρώμενα της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.
Στο δράμα της Ευρώπης με πρωταγωνιστικό ρόλο την Κα Α. Μέρκελ ξεπροβάλλει ως λυτρωτής ο από μηχανής θεός.

Οι δυνάμεις της επίγνωσης ότι η λογική της ενωτικής επίδρασης των συναλλαγών (εμπορικών και πολιτισμικών) και των πιο εξισορροπημένων εμπορικών συναλλαγών υπερτέρησαν της κατώτερης συνείδησης αλαζονικής συμπεριφοράς για εθνική επικράτηση στην ένωση και εμφάνισαν στη πολιτική σκηνή τον από μηχανής θεό.
Ως προπομπός ,πριν από δύο χρόνια η «γαλάζια» Ελληνική φωνή –επικρινόμενη ως αιρετική τότε ,αποδείχθηκε εκ των υστέρων διορατική-είχε προειδοποιήσει για το δραματικό αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής.
Η διάχυση της κρίσης στη Ν. Ευρώπη και οι προφανείς κίνδυνοι για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας απομόνωσαν τη δογματική ορθοδοξία του Γερμανικού παραδείγματος.
Ο Ν. Ευρωπαίος-Ιταλός Μ.Μόντι προετοίμασε το έδαφος για την ανάγκη ανάπτυξης και την απομάκρυνση από τη μονόπλευρη πολιτική μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και το φαύλο κύκλο τον οποίο προκαλεί.
Οι εκλογές στη Γαλλία –η οποία αποτελεί το συνδετικό και συνεκτικό κρίκο μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης- θ’ αποκαλύψουν τον από μηχανής θεό ο οποίος δρώντας λυτρωτικά για την Κα Α. Μέρκελ -και τη λαϊκίστικη πολιτική της Γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη-,θα την απομακρύνει από το αδιέξοδο στο οποίο παρ’ ολίγο να οδηγήθεί .
Στο τέλος της ιστορίας θ’ αυξηθεί η στήριξη στις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε δυσκολία ,τα Γερμανικά πλεονάσματα θα μειωθούν και η προσαρμογή θα πραγματοποιηθεί. Ο «γάμος» είναι δύσκολος αλλά το διαζύγιο αδιανόητο.
Ο δρόμος για την Ελληνική ανάπτυξη προδιαγράφεται λιγότερο δύσβατος ,αρκεί να γίνουν με αποφασιστικότητα οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Χρειάζεται παράλληλα μεγαλύτερη ελαστικότητα από τη πλευρά της Τρόικα ώστε ν’ αποφευχθεί η ασφυξία. Η Τρόικα πρέπει πλέον να έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται.
Μία καθαρή γαλάζια νίκη στις επερχόμενες εκλογές συνοδευόμενη από την απαραίτητη συναίνεση-συνεννόηση θα βοηθήσει την Ελλάδα να στοχεύσει μεθοδικά τη μείωση των εξωτερικών ελλειμμάτων και να πετύχει την επιδιωκόμενη ανάπτυξη.