Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ Σχεδίαζαν χτύπημα σε χρηματαποστολή

Σχέδιο για να ληστέψουν χρηματαποστολή, που θα μετέφερε εισπράξεις μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Χαλκιδικής, είχαν καταστρώσει μέλη αλβανικής συμμορίας, η οποία εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη και εμπλέκεται σε τέσσερις ληστείες.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Σε μία περίπτωση μάλιστα οι δράστες κατηγορούνται ότι κράτησαν όμηρο 12χρονη κόρη ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ, την οποία έδεσαν, μέχρι να εμφανιστεί ο πατέρας της και να τον ληστέψουν, ενώ ένας εκ των συλληφθέντων εμπλέκεται σε διπλή δολοφονία στη Βέροια.
Η επιχείρηση των δεκαπέντε συλλήψεων έγινε με τη συμμετοχή και μονάδας του ΕΚΑΜ σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και κυρίως στη Νικόπολη και χθες οι συλληφθέντες, ηλικίας 20 έως 35 χρόνων, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.
Αστυνομικοί του τμήματος δίωξης εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση μετά τη ληστεία σε βάρος 47χρονου ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ στο σπίτι του στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης στις 3 Δεκεμβρίου 2011. Η αγριότητα των ληστών και κυρίως η ομηρία της 12χρονης κόρης του θύματος είχαν προκαλέσει συναγερμό στην ασφάλεια. Οι δράστες τότε είχαν αρπάξει 12.000 ευρώ, που είχε μαζί του ο επιχειρηματίας, αλλά στη συνέχεια του τηλεφωνούσαν απειλώντας ότι, αν δεν τους παρέδιδε ακόμη 100.000 ευρώ, θα κινδύνευαν ο ίδιος και η οικογένειά του.
«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα ληστών, που εμπορευόταν και ναρκωτικά», τόνισε στη «Μ» ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής. Τα μέλη του κυκλώματος μετά τη ληστεία στη Νεοχωρούδα φέρονται ότι κρατώντας Καλάσνικοφ και πιστόλια εισέβαλαν σε δύο μπαρ της δυτικής Θεσσαλονίκης ληστεύοντας μέχρι και τους πελάτες. Κινηματογραφική ήταν και η ληστεία σε βάρος εμπόρου φρούτων, τον οποίο ακινητοποίησαν στο φορτηγό του στην Εγνατία οδό παριστάνοντας τους αστυνομικούς που διενεργούν έλεγχο. Από τον έμπορο άρπαξαν το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου το ποσό των 25.000 ευρώ. Παράλληλα κατηγορούνται για συναλλαγές με ναρκωτικά, ενώ στις έρευνες βρέθηκε και ενάμισι κιλό χασίς.

Οργάνωση μαφίας
Οι εμπλεκόμενοι στις ληστείες οργάνωναν λεπτομερώς κάθε κίνησή τους και είναι ενδεικτικό πως τόσο ο χαρακτηριζόμενος από τις διωκτικές αρχές «αρχηγός», 29 χρόνων, όσο και οι υπόλοιποι κινούνταν στη Θεσσαλονίκη μόνον με ταξί, για να μην κινούν υποψίες. Παρότι ο 29χρονος αρνείται την εμπλοκή του, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ομολογίες υπολοίπων συλληφθέντων για τη συμμετοχή του, καθώς και για το σχέδιο ληστείας της χρηματαποστολής εισπράξεων ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Οι συλληφθέντες φέρονται να αποκάλυψαν ότι είχαν μελετηθεί ο τρόπος διαφυγής, τα σημεία απόκρυψης των όπλων, μέχρι και οι συναντήσεις που θα ακολουθούσαν για τη διανομή των χρημάτων.