Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αντί για πόλεμο με το Ιράν… εκλογές

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Στο περιθώριο των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων της Ευρώπης (Γαλλία και Ελλάδα) και των Ηνωμένων Πολιτειών, η διεθνής κοινή γνώμη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Μέση Ανατολή. Προσπαθώντας να διαπιστώσει αν το «mind game» ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα οδηγήσει σε πολεμική ανάφλεξη, από την οποία θα απειλείτο όλος ο πλανήτης, ή αν θα υπάρξει στιγμιαία εκτόνωση. Είτε μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, είτε… γενικότερα, εφόσον η Τεχεράνη επιστρέψει στο μονοπάτι της κοινής λογικής. Και της ειρήνης.

Ενώ λοιπόν τις εξελίξεις θα τις περίμενε κανείς από το Ιράν, φαίνεται να δρομολογούνται από το Τελ Αβίβ, καθώς στο Ισραήλ πληθαίνουν οι φήμες ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με πρωτοβουλία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο αρχηγός του Λικούντ σχεδιάζει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για την 14η Αυγούστου ή την 4η Σεπτεμβρίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2013, όταν είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν κανονικά.
Φυσικά, ο Νετανιάχου δεν οδεύει σε πρόωρες εκλογές για να τις χάσει. Αλλά αντιθέτως, επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ θα είναι με άνεση πρώτο κόμμα, και μάλιστα με περισσότερες έδρες από όσες έχει σήμερα στο Κοινοβούλιο, από τη στιγμή που το Καντίμα έχει υποχωρήσει αισθητά.
Η φυγή προς τα εμπρός, που συνιστά για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στο να… ξεφορτωθεί, ή έστω να περιορίσει την κοινοβουλευτική δύναμη, επομένως και την παρεμβατική δυνατότητα του εθνικιστικού κόμματος του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Άμπι Λίμπερμαν. Το Ισραήλ άλλωστε, χωράει μονάχα ένα… γεράκι. Και ο Νετανιάχου έχει εξελιχθεί σε survivor.