Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ξανά στο σκαμνί η Τιμοσένκο

Η Γιούλια Τιμοσένκο συνεχίζει να απασχολεί τη Δικαιοσύνη της Ουκρανίας, καθώς στο περιθώριο της ποινής φυλάκισής της σε κάθειρξη επτά ετών, η άλλοτε πρωθυπουργός της χώρας προσάγεται σε νέα δίκη, με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος και φορολογικής απάτης.

Η υπόθεση θα εξεταστεί από το δικαστήριο Κίβσκι του Χαρκίβ, μιας πόλης η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας, θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να είναι παρούσα η Γιούλια Τιμοσένκο στην ακροαματική διαδικασία, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει από τον πολύμηνη κράτησή της στις φυλακές.
Οι νέες κατηγορίες που βαρύνουν τη Γιούλια Τιμοσένκο αφορούν υποθέσεις κατάχρησης δημοσίων κεφαλαίων την περίοδο 1997-98, όταν ήταν επικεφαλής του ομίλου Ενωμένα Ενεργειακά Συστήματα της Ουκρανίας, καθώς και για φορολογική απάτη. Στην περίπτωση που η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας κριθεί ένοχη, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 12 ετών.
Η Γιούλια Τιμοσένκο βρέθηκε στο πλευρό του Βίκτορ Γιούσενκο κατά τη διάρκεια της «Πορτοκαλί Επανάστασης», ήρθε σε σύγκρουση με τον πολιτικό μέντορά της, έφτασε η ίδια στο αξίωμα του πρωθυπουργού, για να ηττηθεί τελικά από τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, σημερινό πρόεδρο της Ουκρανίας, στον οποίο και αποδίδει πρόθεση πολιτικής δίωξής της.