Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Θα αφήσουν την “ελεύθερη ραδιοφωνία” να σιγήσει;

Πριν από 26 χρόνια η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη έσπαγαν την κομματικά κατευθυνόμενη πληροφόρηση της κρατικής ραδιοφωνίας. Οι φιλελεύθεροι δήμαρχοι των τριών πόλεων, Έβερτ, Ανδριανόπουλος και Κούβελας, ιδρύοντας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Αθήνα 9,84», «Πειραιάς Κανάλι 1» και «FM 100», άνοιγαν τα ερτζιανά στους πολίτες και το δρόμο της ελεύθερης ραδιοφωνίας.
Ήμουν κι εγώ εκεί. Και θυμάμαι το κυνηγητό του Αρκουδέα όταν παραμονή πρωτοχρονιάς με φώναξε ο δήμαρχος Πειραιά να παρουσιάσω το πρώτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Αξέχαστα χρόνια που καλό είναι να το θυμούνται όλοι όσοι σήμερα πιάνουν μικρόφωνο, αλλά κυρίως θα έλεγα όσοι ανήκουν στην παράταξη που έφερε την άνοιξη στην ενημέρωση και δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Γιατί οι ιδιωτικοί σταθμοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οφείλουν πολλά στα δημοτικά ραδιόφωνα και στη Νέα Δημοκρατία που έδωσε σκληρή μάχη για να τα καθιερώσει.
Σήμερα, μετά από 26 χρόνια, έχουν απομείνει σε όλη τη χώρα μόλις 12 δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ευτυχώς λειτουργούν-παρά τα προβλήματα- οι τρεις σταθμοί χάριν των οποίων λειτουργούν όλοι οι ιδιωτικοί. Οι δήμαρχοι καταβάλλουν προσπάθειες να συνεχισθεί η λειτουργία τους, αλλά δεν έχουν το όραμα που είχαν οι ιδρυτές τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους σημερινούς αλλά και στους προκατόχους τους. Κάνουν την ανάγκη φιλότιμο και αντιμετωπίζουν τους σταθμούς ως ένα «βάρος» που θέλουν να ξεφορτωθούν. Με λογιστική λογική δεν έχουν άδικο. Γιατί να πληρώνουν κάτι που δεν τους αποφέρει χρήματα και δεν το έχουν ανάγκη αφού καλύπτουν τις επικοινωνιακές τους ανάγκες τα ιδιωτικά μέσα;
Η διαφορά είναι ότι, όταν ο Έβερτ, ο Ανδριανόπουλος, ο Κούβελας και όλη η Νέα Δημοκρατία έδιναν μάχες με τα ΜΑΤ του Αρκουδέα, δεν σκεφτόντουσαν λογιστικά. Η ελεύθερη ραδιοφωνία δεν έγινε για να βγάλουν χρήματα η Δήμοι, αλλά για να προσφέρουν αδέσμευτη πληροφόρηση και πολιτισμό. Και αυτά τα δύο-ειδικά σήμερα- δεν «πουλάνε». Τελικά όλοι «ξέχασαν» τους πρωτοπόρους και κυρίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ(θυμάστε τον περίφημο κ. Μόσιαλο;) καθώς και η παρούσα, αφού όπως μαθαίνουμε με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών επιχειρούν να τους δώσουν τη χαριστική βουλή. Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΣΗΕΑ δεν θα ξεχάσει την προσφορά τους και θα αντιδράσει. Και ελπίζω ότι δεν θα τους ξεχάσει και η Νέα Δημοκρατία-που αποτελούν έργο της- και οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με το χρίσμα της.