Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Συνδιάσκεψη Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βόλβης

Προγραμματισμός δράσεων και λήψη μέτρων ενόψει της θερινής περιόδου
Την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012  και ώρα 12:00΄ συνήλθε  στην αίθουσα συνεδριάσεων  του Δημαρχείου Σταυρού,  σε δημόσια  συνδιάσκεψη – συνεδρίαση,  το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου Βόλβης, ύστερα από σχετική  πρόσκληση  του Δημάρχου Βόλβης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη για τον προγραμματισμό  δράσεων  και την λήψη των απαραίτητων μέτρων προς αντιμετώπιση  κάθε απρόβλεπτου  και επικίνδυνου  φυσικού φαινομένου αλλά και για την προετοιμασία των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών  ενόψει  της  επερχόμενης θερινής περιόδου.


Στην συνεδρίαση  παραβρέθηκε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  Περιφερειακής  Ενότητας Θεσσαλονίκης  κ. Ψαλτόπουλος  Νικόλαος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης  κ. Κοκολάκης  Κων/νος,  Αντιδήμαρχοι,  Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου,  εκπρόσωποι  των Αστυνομικών Τμημάτων, της Τροχαίας, του Λιμενικού  Σώματος,  του Δασαρχείου, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου  της περιοχής  και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Δήμαρχος Βόλβης  κ. Γαλαμάτης  εισηγούμενος τα θέματα  της συνεδρίασης,  παρουσίασε  λεπτομερώς  την υφιστάμενη κατάσταση   στην επικράτεια του Δήμου  καθώς και τον σχεδιασμό που έχει δρομολογηθεί για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων.

Περιέγραψε με  σαφήνεια την οργανωτική  ετοιμότητα των Υπηρεσιών του Δήμου και επεσήμανε την σπουδαιότητα  εφαρμογής  προγραμμάτων πολιτικής  & κοινωνικής προστασίας.

Ο εντεταλμένος   Δημοτικός Σύμβουλος  για την Πολιτική Προστασία κ. Ευάγγελος Μπαλατσός ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας  και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  για την άψογη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες του Δήμου  στην αντιμετώπιση  δυσμενών καταστάσεων κατά την περίοδο του χειμώνα  κατά την οποία  επιτεύχθηκε η  διάνοιξη  όλων των επαρχιακών  δρόμων χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με μηχανήματα και  οχήματα  διασκορπισμού αλατιού. 

Μετά παρουσίασε τις δράσεις  που έχουν πραγματοποιηθεί  από το Τμήμα που προΐσταται,  ώστε  να  ελαχιστοποιηθούν οι  εγκυμονούντες κίνδυνοι από έντονα καιρικά  φαινόμενα  από θεομηνίες  και  εστίες  καταστροφών.

Καταλήγοντας τόνισε την αναγκαιότητα επιμελούς καθαρισμού των οικοπέδων και των   κοινόχρηστων χώρων  κυρίως εντός των οικισμών  για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών και επεσήμανε ότι  ήδη πραγματοποιείται η καταγραφή όλων των ακάλυπτων οικοπεδικών χώρων  που χρειάζονται  καθαρισμό ώστε να πραγματοποιηθεί  έγκαιρα, πριν από την έναρξη της θερινής – τουριστικής  περιόδου. 

Ο κ. Ψαλτόπουλος Νικόλαος  στην τοποθέτησή του  ενημέρωσε για τον προγραμματισμό λήψης  μέτρων  από την Δ/νση  Πολιτικής  Προστασίας  της  Περιφέρειας και τα μέσα που διατίθενται σε  μηχανολογικό  εξοπλισμό προς αντιμετώπιση  δυσμενών  συνθηκών.

Ο Διευθυντής Πολιτικής  Προστασίας κ. Κοκολάκης Κων/νος παρουσίασε  το οργανωτικό πλαίσιο  και τις δυνατότητες  που διαθέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση  για την  αντιμετώπιση κάθε απρόβλεπτου  και επικίνδυνου  φυσικού  φαινομένου.

Στην συνέχεια  οι εκπρόσωποι των φορέων του Τοπικού  Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσαν για τις προγραμματισμένες  ενέργειες  των Υπηρεσιών τους ενόψει της θερινής περιόδου.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος  και ανταλλαγή απόψεων για την πληρέστερη   και ασφαλέστερη  προστασία του Δήμου.