Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Έφαγαν 5,5 εκατ. ευρώ τάζοντας επιδοτήσεις

Σε οικονομικό σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους εξελίσσεται η υπόθεση της εξαπάτησης πολλών δεκάδων μικροεπενδυτών από εταιρεία με έδρα την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, που έταζε επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και εκτροφεία σαλιγκαριών.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Νέα στοιχεία που περιήλθαν στη «ΜτΚ», μεταξύ των οποίων ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο, δείχνουν ότι στήθηκε ένα οργανωμένο κύκλωμα με τη συμμετοχή και δήθεν υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, που υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες χρηματοδότησης ιδιωτικών επιχειρήσεων. Εμπλεκόμενοι φέρονται να είναι επιχειρηματίες που έστησαν εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και ανά την Ελλάδα.
Τη δράση του κυκλώματος αποκάλυψε η «Μ» (6/4/2012) και όλα δείχνουν ότι αυτό στήθηκε από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας στην Καλαμαριά με τη συνεργασία μιας γυναίκας. Πρωτεργάτης ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, που υπέγραφε συμβόλαια με ανυποψίαστους επενδυτές για τη δημιουργία μονάδων φωτοβολταϊκών και σαλιγκαριών, παίρνοντας ως προκαταβολή 35.000 ευρώ από τον κάθε ενδιαφερόμενο, υποσχόμενος ότι θα εξασφάλιζε επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Οι αιτήσεις στο υπουργείο δεν κατατέθηκαν ποτέ, όπως καταγγέλλουν θύματα, τα οποία κατηγορούν τα μέλη του κυκλώματος ότι ιδιοποιήθηκαν τα χρήματα. Βάσει των νέων στοιχείων τα θύματα ξεπερνούν τα 100, ενώ το ποσό που έκανε φτερά πλέον υπολογίζεται σε περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ. Ο γεωγραφικός χώρος δράσης του κυκλώματος οριοθετείται από τη Λαμία μέχρι την Αλεξανδρούπολη, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την Ημαθία.

Η δομή του κυκλώματος
Εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Καλαμαριά, αρχιτέκτονας-μηχανικός, και μία γυναίκα συνεταίρος του, οικονομολόγος, κάτοικος Πειραιά. Οι δύο κατηγορούνται ότι συνέστησαν εταιρεία-μαϊμού ΕΠΕ με έδρα τη Λευκωσία με πρόεδρο τη γυναίκα και αντιπρόεδρο τον αρχιτέκτονα. Σκοπός της εταιρείας η εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών για λογαριασμό επενδυτών και η υποβολή αιτήσεων κυρίως στο υπουργείο Ανάπτυξης για ένταξη των επενδύσεων, κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων και εκτροφείων σαλιγκαριών, σε αναπτυξιακούς νόμους, πάντοτε επί αμοιβή. Ενώ η τυπική έδρα της ΕΠΕ φαινόταν ότι ήταν η Λευκωσία, η όλη δραστηριότητά της γινόταν από τα γραφεία της εταιρείας στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου ήταν εγκατεστημένες και διάφορες άλλες επιχειρήσεις (κατασκευαστικές-οικοδομικές), οικονομικών συμφερόντων του αρχιτέκτονα και της οικονομολόγου με συμμετοχή συνεργατών τους.
Οι ίδιοι ως εταίροι ή συγγενικά πρόσωπά τους συνέστησαν πληθώρα άλλων εταιρειών και μεταξύ αυτών και ετερόρρυθμη εταιρεία με έδρα τη Βέροια με σκοπό τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων για σαλιγκάρια, με συμφωνημένο μερίδιο στα κέρδη του επενδυτή.

Πως έστηναν το δόλωμα
Βασικός συνεργάτης του κυκλώματος συστηνόταν ως υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης και εμφανιζόταν ως ο άνθρωπος που θα εξασφάλιζε τις επιδοτήσεις με τις διασυνδέσεις που είχε. Αυτός μαζί με άλλα δύο άτομα από την Αθήνα φέρεται να παρουσιάζονταν ως ειδικοί και παρίσταναν πως επιθεωρούσαν τα αγροκτήματα των επενδυτών ως δήθεν απεσταλμένοι του υπουργείου. Έκαναν επισκέψεις στα χωράφια των υποψηφίων επενδυτών, όπου θα κατασκευάζονταν οι μονάδες, ώστε να πείσουν τα θύματα ότι πράγματι προωθούσαν τα έργα. Περιγραφές θυμάτων αναφέρουν ότι οι τρεις τους μετέβαιναν στους αγρούς φορώντας ακριβά κοστούμια και καπνίζοντας πούρα…
Εννέα θύματα που κατέθεσαν μήνυση στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατηγορούν και έναν κάτοικο Αθηνών που έπαιζε το ρόλο του προωθητή των προγραμμάτων δημιουργίας μονάδων σε ενημερωτικές συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές. Οι συγκεντρώσεις των ενδιαφερομένων διοργανώνονταν από τους δύο επικεφαλής της ΕΠΕ μαζί με το φερόμενο ως υπάλληλο του υπουργείου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ή στα γραφεία της εταιρείας στην Καλαμαριά. Εκδήλωση παρουσίασης έγινε και στο «Μακεδονία Παλάς», ενώ στη διάρκεια της περσινής ΔΕΘ συνεργάτες των εταιρειών προέβαλαν τα επενδυτικά πακέτα. Στη μήνυση τα θύματα καταγγέλλουν και μία νεαρή γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατηγορείται ότι παρέσχε κάλυψη στον ιδιοκτήτη της εταιρείας στην Καλαμαριά, ώστε να μη δεσμευτεί η περιουσία του. Ειδικότερα στις 6 Μαρτίου η γυναίκα αυτή φέρεται να έστησε καταγγελία σε βάρος του ιδιοκτήτη και με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης τής παραχωρήθηκε προσημείωση υποθήκης της ακίνητης περιουσίας του αρχιτέκτονα μέχρι του ποσού των 350.000 ευρώ, επειδή «δήθεν της χρωστούσε». «Έτσι ως οφειλέτης προστάτευσε την περιουσία του από εμάς», αναφέρεται στη μήνυση των θυμάτων.
Τα ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο με πρωταγωνιστές τα ανώτατα στελέχη του κυκλώματος, που περιήλθαν σε γνώση της «Μ», αλλά και μαρτυρίες θυμάτων φανερώνουν τις δράσεις της ομάδας τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, οπότε φέρεται να στήθηκε το κύκλωμα. Τα θύματα υποψιάζονται ότι μέρος των χρημάτων που έπαιρναν ως προκαταβολή τα χρησιμοποιούσαν, για να «λαδώσουν» υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστούν οι επιχορηγήσεις. Βάσει των μαρτυριών των θυμάτων οι εγκέφαλοι του κυκλώματος ομολογούν ότι ιδιοποιήθηκαν τα χρήματά τους, με τη διαφορά ότι ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον για το ποιος τελικά τα καρπώθηκε.
Η συνάντηση στην Αθήνα
Η περιγραφή της δράσης του κυκλώματος από τα εννέα θύματα, που κατέθεσαν τη μήνυση σε βάρος των επτά εμπλεκομένων με κατηγορίες για κακουργήματα, είναι εντυπωσιακή Οι εννέα μηνυτές, επτά από τη Θεσσαλονίκη, ένας από τη Χαλκιδική και ένας από την Κομοτηνή, αναφέρουν με γλαφυρό τρόπο την περιπέτειά τους, που τους στοίχισε συνολικά 255.000 ευρώ.
Έξι από τους μηνυτές συναντήθηκαν στην Αθήνα με τρία από τα μέλη του κυκλώματος, που, όπως μηνύεται, ομολόγησαν παρουσία ακόμη τριών θυμάτων ότι καρπώθηκαν τα χρήματά τους και πως ο φερόμενος ως υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης μετέτρεψε το μερίδιό του σε χρυσό. Ο τελευταίος, που ήταν παρών στη συνάντηση, όχι μόνο δεν αρνήθηκε το γεγονός, αλλά «κάρφωσε» και τους υπόλοιπους. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε προθεσμία τριών ημερών, για να συγκεντρώσει τα οφειλόμενα χρήματα και να τα επιστρέψει στα θύματα, κάτι που δεν έγινε. Η γυναίκα, συνεταίρος του αρχιτέκτονα, φέρεται να ομολόγησε πως πήρε 250.000 ευρώ για λογαριασμό της.
Σε κατάσταση της καταγγελλόμενης εταιρείας, που διαθέτει η «Μ», καταγράφονται 61 επίδοξοι επενδυτές με όλα τα στοιχεία τους και τις προκαταβολές που κατέθεσαν, για να δημιουργήσουν συνολικά 98 μονάδες φωτοβολταϊκών (κάποιοι κατέθεσαν χρήματα για δημιουργία δύο ή τριών μονάδων). Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τις προκαταβολές, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη κατάσταση, ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι επενδυτές είναι από τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν θύματα στη Χαλκιδική, την Ημαθία, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και τη Λαμία. Τα έργα των φωτοβολταϊκών θα γίνονταν σε αγροτεμάχια των περιοχών Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Καβάλας, Λάρισας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Λαμίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Σαμοθράκης, Ορεστιάδας και Έβρου. Εργαζόμενος για μικρό διάστημα στην εταιρεία ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες καταστάσεις. «Τα μέλη του κυκλώματος υπεξαίρεσαν τα χρήματα και ουδόλως μας αποδόθηκαν, αφού οι ίδιοι αποδέχθηκαν ότι τα ιδιοποιήθηκαν και τα ενσωμάτωσαν στη δική τους περιουσία, τα μοίρασαν μεταξύ τους και τα απέκρυψαν ή τα επένδυσαν αλλού. Οι δε επιταγές που εκδόθηκαν προς εγγύηση ήταν ακάλυπτες», αναφέρεται στη μήνυση των εννέα θυμάτων.

Η οργή των επενδυτών
Η χρηματοδότηση που υποσχέθηκε το κύκλωμα έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2011, αλλά κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές έδωσαν παράταση στην εταιρεία μέχρι τις 30 Μαρτίου 2012. Από τις αρχές του 2012 όμως μπήκαν υποψίες σε μερικούς, οι οποίοι άρχισαν να επισκέπτονται τα γραφεία της εταιρείας στην Καλαμαριά και να ζητούν εξηγήσεις για την αδράνεια. Στις αρχές Φεβρουαρίου σε συνάντηση κάποιων ενδιαφερομένων επενδυτών με τον αρχιτέκτονα ο τελευταίος αποκάλυψε και αποδέχτηκε ότι έγινε απάτη και υποσχέθηκε ότι μέρος των χρημάτων που απέσπασε το κύκλωμα θα συγκεντρωθεί και θα επιστραφεί, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Ένας από τους μηνυτές, όπως σημειώνει, πήγε στο υπουργείο Ανάπτυξης και διαπίστωσε ότι δεν είχε κατατεθεί ο φάκελός του, όπως και των υπολοίπων επενδυτών. Στις 9 Μαρτίου έγινε η συνάντηση στην Αθήνα, όπου οι καταγγελλόμενοι φέρεται να ομολόγησαν ότι ιδιοποιήθηκαν τα ποσά…

Περιγραφές μηνυτώνΓ.Μ.: «Υπέγραψα με τον πρώτο και τη δεύτερη ταυτόχρονο ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας για σύνταξη και υποβολή φακέλου για λογαριασμό μου για ένταξη επένδυσής μου για σαλιγκάρια σε αναπτυξιακό νόμο, υποσχέσεις που δημιούργησαν στον εκπρόσωπό μου τη βεβαία πεποίθηση ότι επρόκειτο για έντιμους ανθρώπους και συνεργάτες των, για άξιους επιχειρηματίες, αφού έβλεπε μία οργανωμένη επιχείρηση με γραμματείς και άλλο προσωπικό… Ουδέν εκ των υπεσχημένων και συμφωνηθέντων υλοποιήθηκαν μέχρι και πρότινος… Ιδιοποιήθηκαν από την περιουσία μου παράνομα το ποσό των 37.000 ευρώ».
Ε.Α.: «Παρά την έπαρση του πρώτου εγκαλούμενου ότι είναι μεγαλοεργολάβος, φερέγγυος και έμπειρος σε ανάλογες κατασκευές και έργα, τελικά ουδέν έπραξε εκ των συμφωνηθέντων και με εξαπάτησε…».
Α.Σ.: «Από τις αρχές του 2012 πληροφορήθηκα και εγώ ότι και άλλοι επενδυτές έπεσαν με τον ίδιο τρόπο, ήτοι με απάτη, θύματα της ως άνω περιγραφόμενης εγκληματικής οργάνωσης και παραπλανήθηκαν από μέλη της».
Σ.Ζ.: «…και διαπιστώνει ότι ουδείς φάκελος έχει υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης για λογαριασμό μου αλλά και για λογαριασμό άλλων επενδυτών».
Μηνυτές: «Αποδέχεται ότι καρπώθηκε 250.000 ευρώ και ότι τα περισσότερα από τα παρανόμως ιδιοποιηθέντα χρήματα τα έλαβε και τα καρπώθηκε ο τρίτος των εγκαλούμενων (εννοεί τον υπάλληλο του υπουργείου), ο οποίος ήδη τα μετέτρεψε σε χρυσό, όπως χαρακτηριστικά μας είπε».

Αποκαλυπτική συνομιλία
Όταν πλέον τα θύματα άρχισαν να πιέζουν τον αρχιτέκτονα, ιδιοκτήτη της εταιρείας, να τους εξηγήσει τι συμβαίνει, αυτός κατέβηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με το δήθεν υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης, από τον οποίο ζήτησε να μάθει τι γίνεται με την εκταμίευση των επιδοτήσεων για τα σαλιγκάρια. Η συνάντησή τους, που έγινε σε καφενείο στις 16 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε ηχητικά με άγνωστο τρόπο και από άγνωστο άτομο. Απόσπασμα του διαλόγου των δύο ανδρών έχει ως εξής:
Αρχιτέκτονας: Δεν μπορώ να ελέγξω την κατάσταση. Πες μου, είναι θετικό το θέμα με τις εκταμιεύσεις; Είσαι σίγουρος;
Δήθεν υπάλληλος υπουργείου: Είναι σίγουρο, 100%. Θα γίνουν στην ώρα τους. Σου μιλάω ειλικρινά. Παρ’ όλα αυτά τρεις φορές μου έκανες γυριστή.
Αρχιτέκτονας: Μου έχεις πει ψέματα πολλές φορές. Εσύ μου είπες ότι είσαι μπροστάρης εκεί πέρα. Έχω έναν κύκλο, ένα φάσμα για όλο τον κόσμο. Να μου δώσεις αύριο τα νούμερα από τα σαλιγκάρια και να μου δείξεις κάτι που έχεις προχωρήσει…
Δήθεν υπάλληλος: Δεν μπορώ να δώσω τίποτε σε σένα παρά μόνο στην Α.
Αρχιτέκτονας: Γιατί στην Α. Εμένα πρέπει να με προσέχεις περισσότερο.
Δήθεν υπάλληλος: Επειδή τρεις φορές έγινε γυριστή η υπόθεση και δημιουργήθηκε θέμα, ξέρεις τι λέω.
Αρχιτέκτονας: Δεν ξέρω τι λες, πες μου…
Δήθεν υπάλληλος: Δύο χρόνια προσπαθούμε με ένα άτομο… Μου έλεγες φέρε χαρτί και το βγάλατε πλαστό, οι κωδικοί είπατε δεν ισχύουν, ποτέ δεν είπα ότι είναι αριθμός πρωτοκόλλου.
Αρχιτέκτονας: Μου είπες ότι είναι αριθμός προτεραιότητας, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιοι αριθμοί…
Δήθεν υπάλληλος: Υπάρχουν, για τα σαλιγκάρια είπες, ψάξαμε, βρήκαμε, πιστοποιήσατε.