Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο Ραγκούσης “βλέπει” την… επόμενη διαδοχή

Μέχρι και πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία το ισχυρότερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το άτυπο «Νο2», μετά τον Γιώργο Παπανδρέου. Εκείνος, το μέλλον του οποίου φάνταζε περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με οποιουδήποτε άλλου.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες ωστόσο διαταράχτηκαν, και ο Γιάννης Ραγκούσης βρέθηκε σε πολιτική απόσταση από τον Γιώργο Παπανδρέου και το τότε Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει σοβαρός αντίλογος ανάσχεσης στην επέλαση του Ευάγγελου Βενιζέλου προς την ηγεσία του Κινήματος.
Σήμερα, μερικά μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την τυπική ανάδειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ρόλο νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Ραγκούσης προχωρεί σε μια εξαιρετικά ηχηρή παρέμβαση. Και ανακοινώνει τη συγκρότηση πολιτικού ρεύματος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με την ονομασία «Ρεύμα Ανανέωσης», και συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα.
Η κίνηση Ραγκούση καλύπτεται τόσο από το υπάρχον καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και από την πλατφόρμα την οποία κατέθεσε πρόσφατα ο Ανδρέας Λοβέρδος, νομιμοποιώντας τις τάσεις στο εσωτερικό του Κινήματος, και θεσμοθετώντας την εκπροσώπησή τους σε μια συλλογική ηγεσία.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, στην πολιτική πλατφόρμα την οποία κατέθεσε, εμφανίζεται ως ο εκφραστής του ρεύματος των μεταρρυθμιστών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μια κίνηση την οποία ξεκίνησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς ωστόσο τελικά ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας να δεχθεί να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, τομές τις οποίες είχε επεξεργαστεί ο ίδιος, το διάστημα που ήταν υπουργός Εσωτερικών. Προτείνει ακόμη την κατάργηση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα, και την αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων.
«Υπάρχει ρήξη στη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουμε κατάρρευση της αξιοπιστίας του. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πορεύεται με ενιαία στρατηγική και καθαρό μήνυμα, επέλεξε την αμφισημία και τη διγλωσσία», είναι μια χαρακτηριστική αποστροφή του Γιάννη Ραγκούση.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η πρωτοβουλία Ραγκούση σήμανε συναγερμό, καθώς θεωρείται ότι ο άλλοτε εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου, παίρνει από τώρα προνομιακή θέση για το μέλλον. Και τη στιγμή που θα τεθεί και πάλι θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Στην επόμενη, δηλαδή, διαδοχή.