Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ο Σόιμπλε αποκάλυψε… πολλά για την Ελλάδα

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Ενδεχομένως να έφταιγε η αύρα του Μιχαήλ Άγγελου, καθώς η Φλωρεντία δια μέσου των αιώνων και του ερχομού του μέλλοντος, παραμένει νοσταλγικά η πόλη εκείνου που ζωγράφισε μέχρι τον ουρανό, και ανέδειξε σε υπερθετικό βαθμό μέχρι που μπορεί να φτάσει το ταλέντο του ανθρώπου, σχεδόν σε κάθε άλλη τέχνη.

Στο Πανεπιστήμιο της ιστορικής ιταλικής πόλης λοιπόν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ίσως ο πλέον συστημικός Γερμανός πολιτικός της γενιάς του, μίλησε μεταξύ άλλων για την Ελλάδα. Λογικό και αναμενόμενο, από τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, λόγω της κρίσης χρέους η οποία έχει επηρεάσει το σύνολο της ευρωζώνης.
Ο Σόιμπλε, που ουσιαστικά έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε… επίτροπο της Άνγκελα Μέρκελ, την οποία δεν εμπιστεύεται το ίδιο με εκείνον το γερμανικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, επιχείρησε να αποτινάξει από τον εαυτό του, αλλά και συνολικά από την πολιτική του Βερολίνου, τις κατηγορίες περί «βαρβαρότητας» σε βάρος της Ελλάδας.
Μίλησε περί… αλληλεγγύης, την οποία έχει επιδείξει η Γερμανία απέναντι στην Αθήνα, στηρίζοντας οικονομικά, με διαδοχικά πακέτα βοήθειας, τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Αναφέρθηκε στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι ήταν λάθος, μια διαπίστωση δηλαδή αντίστοιχης εκείνης την οποία είχε καν προ μερικών ημερών και ο άλλοτε Καγκελάριος της Γερμανίας και ιστορικός ηγέτης του SPD, Χέλμουτ Σμιτ.
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο των εξομολογήσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο, αφορούσε την αποκάλυψη συνομιλίας του με Έλληνα υπουργό, «φωτογραφίζοντας» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Φυσικά, τη θέση περί… εξοστρακισμού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την έχει διατυπώσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που αποκαλύπτει τον Έλληνα συνομιλητή, ή μάλλον… ακροατή του. Και θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μαθαίναμε κάποια στιγμή ποια ήταν η αντίδραση του επικρατέστερου επόμενου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε όσα άκουσε.