Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ουρές ντροπής στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ

Τον δικό τους γολγοθά ζουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στη Θεσσαλονίκη.
 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και άτομα με μεσογειακή αναιμία, είναι αναγκασμένοι να στέκονται επί ώρες στην ουρά στο φαρμακείο του οργανισμού, το οποίο στεγάζεται πλέον στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Αριστοτέλους 19, προκειμένου να παραλάβουν τα αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα.
Οι μόλις εννέα φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης δίνουν τη δική τους μάχη, για να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον 400 ασθενείς που προσέρχονται σε καθημερινή βάση στο φαρμακείο τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από περιφερειακές πόλεις, αριθμός που έχει αυξηθεί μετά την ενοποίηση τεσσάρων ταμείων και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο μετά την επερχόμενη ένταξη και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΠΥ.
Αγκάθι, όμως, αποτελεί και η έλλειψη υποδομών, καθώς ο χώρος όπου λειτουργεί πλέον το φαρμακείο, το οποίο μετακόμισε πρόσφατα από το νοσοκομείο «Παναγία» στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους, ασφυκτιά και δεν μπορεί να στεγάσει ούτε τον μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων ούτε τις ποσότητες των φαρμάκων που παραγγέλνονται και φυλάσσονται εκεί. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα φάρμακα που διατίθενται από το συγκεκριμένο φαρμακείο είναι υψηλού κόστους (περίπου 50 κατηγορίες φαρμάκων) και πλέον δεν μπορούν να διατίθενται από ιδιωτικά φαρμακεία, παρά μόνο από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, η έλλειψη χώρων φύλαξης και συντήρησής τους συχνά έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει παραγγελία όλων των ποσοτήτων των φαρμάκων που χρειάζονται. Έτσι, παραγγέλνονται μικρότερες ποσότητες και, όταν αυτέςτελειώνουν, γίνεται νέα παραγγελία, οπότε οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν έως και δύο ημέρες μέχρι να μπορέσουν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να δώσει η δημιουργία ενός δεύτερου φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη. Όπως δηλώνει στη «Μ» ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δαλαμπούρας, οι ασφαλισμένοι που εξυπηρετούνται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ έχουν τετραπλασιαστεί και ο χώρος όπου στεγάζεται το φαρμακείο δεν επαρκεί. Συνεπώς, έχει κατατεθεί πρόταση για τη λειτουργία και δεύτερου φαρμακείου στο ΙΚΑ Τούμπας, κάτι το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα.
Ζημιά 300.000 ευρώ
Εκτός λειτουργίας τέθηκε πριν από λίγες ημέρες ένα από τα δέκα ψυγεία που χρησιμοποιούνται στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη για τη φύλαξη και τη διατήρηση των φαρμάκων υψηλού κόστους. Σύμφωνα με τον κ. Δαλαμπούρα, το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της μετακόμισης του φαρμακείου στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ακριβά φάρμακα που προορίζονταν για ασθενείς με σοβαρές ασθένειες.
«Οι φαρμακοποιοί μας εκτίμησαν ότι η ζημιά αγγίζει τα 300.000 ευρώ, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση και οι εταιρείες δέχτηκαν να πάρουν πίσω τα καταστραμμένα φάρμακα και να μας στείλουν καινούργιες ποσότητες», επισημαίνει ο κ. Δαλαμπούρας.