Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των επικεφαλής παρατάξεων έγινε η υπόθεση του οικοπέδου Αλλατίνη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
fkoutsamparis@makthes.gr
Στη «σφαίρα της φαντασίας» απέδωσε ο Γιάννης Μπουτάρης τις καταγγελίες «περί κρυφών συνεννοήσεων της δημοτικής αρχής με την πολιτεία για εξυπηρέτηση συμφερόντων των ιδιοκτητών του Αλλατίνη». Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι προ μηνός του ζητήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η γνώμη του σχετικά με τροπολογία για την αξιοποίηση του οικοπέδου και πως απάντησε ότι «το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ξεμπλοκάρουν τα κουφάρια της πόλης, όπως και το ΦΙΞ, η ΥΦΑΝΕΤ, η ΑΛΥΣΙΔΑ». Ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την απόφαση της δημοτικής παράταξης να αναλάβει πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διατύπωση της τελικής πρότασης του δήμου και των ιδιοκτητών και να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να του μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για το τελικό σχέδιο αξιοποίησης του Αλλατίνη.
Εξηγήσεις για το θέμα ζήτησε νωρίτερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος, απευθυνόμενος στο δήμαρχο, κατήγγειλε ότι «σε μια περίοδο κρίσης που συνάνθρωποί μας χάνουν την περιουσία τους, λέτε ότι θα αναλάβετε πρωτοβουλία για το πώς θα αξιοποιηθεί ένα φιλέτο της πόλης. Φαίνεται ότι εσείς ανακινήσατε το θέμα». Ο κ. Γκιουλέκας κατέκρινε το γεγονός ότι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών φέρεται να είναι διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που κατέχει το 33% του οικοπέδου και πως το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός ανθρώπου.
«Πρωτομάχο ιδιωτικών συμφερόντων στην πόλη» χαρακτήρισε την παράταξη της διοίκησης ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας ότι «κινδυνεύουν φιλέτα της πόλης" και ζήτησε να απαλλοτριωθεί υπέρ του δήμου το οικόπεδο, χωρίς τίμημα. Την παραίτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών ζήτησε ο Χρήστος Μάτης, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του, έχει ενεργό ρόλο ως διευθύνων σύμβουλος της συνιδιοκτήτριας εταιρείας. Στόχος, όπως είπε, των ιδιοκτητών, είναι η πώληση του οικοπέδου σε συμφέρουσα τιμή.
Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης υπογράμμισε ότι η διοίκηση του δήμου θα κριθεί από τις προτάσεις που θα καταθέσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει για την αξιοποίηση του οικοπέδου. Εντύπωση προκάλεσε η στάση του κ. Καπόν, ο οποίος δεν πήρε θέση.
Διαφοροποίηση αντιδημάρχων!
Αίσιο τέλος είχε χθες η αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε το τελευταίο δίμηνο μεταξύ της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης με τους πρώην συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας, οι οποίοι ζητούσαν βεβαίωση από το δήμο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Έπειτα από διαβούλευση μεταξύ εκπροσώπων των πρώην εργαζομένων, του δημάρχου καθώς και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, συμφωνήθηκε κείμενο που τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή τους στην εργασία. Το κείμενο τέθηκε σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Στην ψηφοφορία, για πρώτη φορά από την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, υπήρξε τέτοιας έκτασης διαφοροποίηση στελεχών της πλειοψηφίας. Οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Πέγκας και Μαρία Πασχαλίδου, και η δημοτική σύμβουλος Σοφία Ασλανίδου ψήφισαν λευκό, ενώ κατά ψήφισαν οι κ. Ζαχαριάδης και Τελίδης. Καταψήφισε επίσης ο Χρήστος Μάτης, ενώ λευκό ψήφισαν οι Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης.
Δήμος εναντίον ορκωτών
Στα δικαστήρια σκοπεύει να προσφύγει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε βάρος της εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε την ευθύνη ελέγχου και σύνταξης των οικονομικών στοιχείων την περίοδο δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, με την κατηγορία της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της.
Η πρόθεση της διοίκησης έγινε γνωστή στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την έγκριση των ισολογισμών των πρώην δήμων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας για το έτος 2010, οι οποίοι εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, «προκύπτει σαφής δυσλειτουργία τόσο των οικονομικών υπηρεσιών όσο και των έως 31/12/2010 ορκωτών ελεγκτών του δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της παράλληλης χρήσης δύο ανεξάρτητων συστημάτων απλογραφικού και διπλογραφικού. Λόγω της απουσίας μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος, δεν γινόταν άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων του δήμου και ήταν αδύνατη η ορθή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «μπακαλοτέφτερα» τα λογιστικά βιβλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και επισήμανε πως στο εξής η διαχείριση των οικονομικών και οι προτεραιότητες θα τίθενται με βάση τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα.
Εκτίναξη ζημιών στα 51 εκατ.
Η χρήση του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καπόν, έκλεισε με ζημίες της τάξης των 51,2 εκατ. ευρώ (έναντι 3,7 εκατ. ευρώ για το έτος 2009). Ο δήμος Θεσσαλονίκης στις 31 Δεκεμβρίου 2010 όφειλε 39,5 εκατ. ευρώ σε δάνεια, 28 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, 44,8 εκατ. σε πιστωτές (εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων) και 7,2 εκατ. ευρώ από μη καταβολή φόρων, δηλαδή συνολικές υποχρεώσεις στα 119,5 εκατ. ευρώ.
Στον ισολογισμό του 2010 δεν αποτυπώνονται και δεν συνυπολογίζονται στις οφειλές του δήμου οι ενδεχόμενες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της γνωστής υπόθεσης της υπεξαίρεσης, καθώς οι ορκωτοί ελεγκτές συνεχίζουν τη διερεύνηση, προκειμένου να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν αυτές οι οφειλές. Ωστόσο, καταγράφονται ως οφειλές 22,5 εκατ. ευρώ της υπόθεσης Σαξώνη.
Απέρριψε η αντιπολίτευση
Τα στοιχεία του ισολογισμού δεν αποδέχτηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε μια έκθεση με στοιχεία, τα οποία τεχνηέντως προσπαθούν να παρουσιαστούν με διαφορετικό τρόπο και καταβάλλεται μια προσπάθεια να αφεθούν υπόνοιες για ηθικά ζητήματα». Αρνητική ήταν και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία, όπως εξήγησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δεν συμφωνεί με την πολιτική που αποτυπώνεται στον ισολογισμό και δεν κρίνει τη διαχείριση. Την ανεπάρκεια των υπηρεσιών που ελέγχουν τα οικονομικά του δήμου επισήμανε ο Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να είναι παρών στη συνεδρίαση ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι της προηγούμενης διοίκησης, για να δώσουν εξηγήσεις. Ο Χρήστος Μάτης έκρινε ότι ενώ είναι σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης υπεξαίρεσης, δεν πρέπει να ψηφιστεί ο ισολογισμός. Ο Μάκης Στεργίου ενέκρινε τα στοιχεία του ισολογισμού, καθώς, όπως είπε, τα έλεγξε με τη βοήθεια ορκωτών λογιστών της παράταξης.
Ο ισολογισμός ψηφίστηκε με επιφύλαξη από την πλειοψηφούσα παράταξη, καθώς οι νέοι ορκωτοί λογιστές δεν μπορούσαν με σαφήνεια να αποτυπώσουν πιστά την οικονομική κατάσταση, ενώ εκκρεμεί και η διερεύνηση της υπεξαίρεσης, την οποία, όπως είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αποκάλυψε η παράταξη της «Πρωτοβουλίας». Ο κ. Μάτης ψήφισε λευκό και, εκτός του κ. Στεργίου, οι υπόλοιποι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.
Φ.Κ.