Η… διαδραστική επίδραση του Μνημονίου στην ελληνική οικονομία, και κατά συνέπεια οι διαβρωτικές επιπτώσεις του στον κοινωνικό ιστό της χώρας, ήταν ορατές από τα πρώτα κιόλας «επεισόδια» του σίριαλ που βιώνουμε τα τελευταία δυο χρόνια.
Η εμπέδωση της εκτίμησης του παραπάνω απογοητευτικού σεναρίου ωστόσο, προσθέτει από μόνη της… περίσσευμα απογοήτευσης. Και δείχνει ότι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα μέτρα του Μνημονίου, χωρίς αναπτυξιακά αντίβαρα, δηλαδή επί της ουσίας χωρίς αλλαγή στον πυρήνα της στόχευσής τους, οδηγούν σε… μεταρρυθμίσεις, προφανώς ανήκουν αλλού. Πάντως όχι στην Ελλάδα του 2012.
Σύμφωνα με τα νέα, επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το πρώτο δίμηνο του 2012, δηλαδή την περίοδο που κατεξοχήν κυριαρχείται από την καταναλωτική διάθεση των Ελλήνων να ψωνίσουν στην αγορά, λόγω των εορτών αλλά και των εκπτώσεων, ο τζίρος των καταστημάτων σημείωσε νέα, δραματική πτώση, σε ποσοστό 43%. Κινήθηκε δηλαδή ακόμη πιο χαμηλά από το πρώτο δίμηνο του 2011, τότε που οι αρνητικές επιπτώσεις του Μνημονίου είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική οικονομία.
Με τόσο δραματικά στοιχεία, και με τα χειρότερα να είναι μπροστά μας, από τη στιγμή που η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου ΙΙ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, συνιστά βέβαιο στοίχημα η πρόγνωση πως, από τη στιγμή που η αγοραστική δυνατότητα και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων θα μειωθεί περαιτέρω, θα ακολουθήσει και νέα σημαντική μείωση στον τζίρο των καταστημάτων. Δηλαδή, νέα λουκέτα, και αύξηση της ανεργίας. Μεταρρυθμίσεις, είναι και αυτές.