Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Με τον Ρόμνεϊ, εκείνος που άλλαξε το μέλλον

Το 2002, το όνομά του έμελε να γίνει περισσότερο γνωστό από τα δυο άλλα μέλη της οικογένειάς του, που έφτασαν στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Στις εκλογές που σημάδεψαν τις νεώτερες γενιές, καθώς εκείνος που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο των Αμερικανών, ο Αλ Γκορ, έχασε την Προεδρία από τον Τζορτζ W Μπους, ο οποίος ήρθε δεύτερος στην κάλπη αλλά… πρώτος στους εκλέκτορες, η μάχη κρίθηκε στα δικαστήρια. Για να φτάσει όμως εκεί, έπρεπε να υπάρξει η Φλόριντα, και ο τότε κυβερνήτης της, Τζεμπ Μπους.
Ο γιος του πρεσβύτερου Μπους έγινε Πρόεδρος και αδελφός του πολιτικού που διαδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Μπιλ Κλίντον, διαδραμάτισε… εμμέσως ή αμέσως, τον πλέον καθοριστικό ρόλο σε εκείνη την αναμέτρηση. Η Φλόριντα κρατήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, για μερικές δεκάδες ψήφους, και αποτέλεσε το εφαλτήριο του εθνικού σίριαλ της νοθείας, το οποίο έζησε για αρκετές εβδομάδες η μοναδική εναπομείνασα υπερδύναμη στον κόσμο.
Ανεξαρτήτως του τι αποφάσισε η Δικαιοσύνη, του ότι ο Αλ Γκορ δεν θέλησε να φτάσει στα άκρα το θέμα, και της εξέλιξης της Ιστορίας, κανείς δεν μπορεί να πειστεί ότι εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου του 2000, στη Φλόριντα έγιναν όλα… χωρίς παρατυπίες. Στη Φλόριντα του Τζεμπ Μπους.
Με την κλεψύδρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2012 να αδειάζει, ο άλλοτε κυβερνήτης της Φλόριντα ανακοίνωσε τη θερμή υποστήριξή του προς τον Μιτ Ρόμνεϊ, ώστε να κερδίσει ο Μορμόνος πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, και να είναι εκείνος ο οποίος τον Νοέμβριο θα προσπαθήσει να διώξει τον Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.
Η υποστήριξη του Τζεμπ Μπους προς τον Μιτ Ρόμνεϊ, ήρθε μετά τη θορυβώδη και πειστική νίκη του τελευταίου έναντι του Ρικ Σαντόρουμ στο Ιλινόις. Τη… γειτονιά του Μπαράκ Ομπάμα. Και σηματοδοτεί ουσιαστικά τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των «βαρόνων» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο πλευρό του πολιτικού που δεν πείθει ότι μπορεί να κερδίσει τον Ομπάμα.
Η στήριξη Μπους έχει τρεις παραμέτρους, που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε. Ήρθε πολύ καθυστερημένα, τώρα που φαίνεται ότι θα είναι εκείνος ο νικητής. Προέρχεται από τον άνθρωπο που μέχρι και το προηγούμενο καλοκαίρι, δεχόταν πιέσεις να είναι ο ίδιος υποψήφιος για το χρίσμα. Και φυσικά, υποκρύπτει… ραδιουργία. Αν χάσει ο Ρόμνεϊ, που είναι και το πιο πιθανό, ο Τζεμπ Μπους θα μπορεί να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2016. Τότε που θα είναι η σειρά των Δημοκρατικών… να χάσουν.