Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ανασφάλιστα τα απορριμματοφόρα του δήμου Θεσσαλονίκης

Καθηλωμένα έμειναν χθες τα απορριμματοφόρα του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς η διοίκηση δεν φρόντισε για την έγκαιρη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων των οχημάτων, ενώ κατηγορήθηκε ότι προέβη και σε ψευδείς βεβαιώσεις ατυχημάτων, με σκοπό την εξασφάλιση αποζημίωσης ζημιών. Αποκομιδή δεν έγινε κι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος η πόλη να βρεθεί εκ νέου σε κλοιό σκουπιδιών.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Τα συμβόλαια που είχε συνάψει ο δήμος με την Αγροτική Ασφαλιστική έληξαν χθες το πρωί και η εταιρεία ξεκαθάρισε στον δήμο ότι δεν επιθυμεί την ανανέωσή τους. Τα τελευταία ασφαλιστήρια είχαν διάρκεια από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου, ενώ από την αρχή του έτους μεγάλος αριθμός οχημάτων έχουν μείνει ανασφάλιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με μέιλ που έστειλε η ασφαλιστική εταιρεία αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό ατυχημάτων που δηλώθηκαν στη διάρκεια της σύμβασης και τις ασύμφορες τιμές που συμφωνήθηκαν. Κύκλοι της αντιπολίτευσης διέρρευσαν επίσης ότι ο δήμος κατέθεσε ψευδείς ημερομηνίες σε δηλώσεις ατυχημάτων, δηλαδή παρουσίασε στην εταιρεία δύο συγκρούσεις απορριμματοφόρου με ΙΧ που έγιναν πριν από τις 20 Ιανουαρίου με μεταγενέστερη ημερομηνία, για να εισπράξει την αποζημίωση. Οι ιδιώτες όμως που ενεπλάκησαν στα τροχαία φαίνεται πως κατείχαν δηλώσεις φιλικού διακανονισμού με την πραγματική ημερομηνία των συμβάντων.
Για το ζήτημα την ευθύνη έχει η αντιδημαρχία Οικονομικών, η οποία ανέθεσε απευθείας και την ασφάλιση των οχημάτων για το δίμηνο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν, ο οποίος πριν από περίπου τέσσερις μήνες είχε διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για μη έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος της ασφάλισης των οχημάτων από το γραφείο διεκπεραιώσεων αυτοκινητιστικών υποθέσεων, κατέβαλε προσπάθειες να πείσει την Αγροτική Ασφαλιστική να ανανεώσει το συμβόλαιο για άλλους δύο μήνες, όπως έκανε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία, όπως ανέφερε στη "Μ" ο κ. Καπόν. "Είναι ψευδή όσα λέγονται για ψευδείς δηλώσεις ατυχημάτων", υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι "δόθηκαν εξηγήσεις στην ασφαλιστική εταιρεία και δέχθηκε την παράταση".

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα. «Η αδράνεια του Γιάννη Μπουτάρη και της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για ακόμη μία φορά διαπιστώνουμε την ανικανότητά τους να κάνουν τα αυτονόητα. Να κάνουν αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης: Να διοικήσουν τον δήμο Θεσσαλονίκης», κατήγγειλε ο κ. Γκιουλέκας. «Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, ο διαγωνισμός -που θα έπρεπε να έχει γίνει- έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου. Τι θα γίνει έως τότε, κύριε Μπουτάρη; Η πόλη θα βυθιστεί στα σκουπίδια;», αναρωτιέται ο ίδιος.
«Γνωρίζαμε και είχαμε καταγγείλει επανειλημμένα ότι το σύστημα των απευθείας αναθέσεων είναι φαύλο και επικίνδυνο για τη διαφάνεια και την υγεία του συστήματος διοίκησης, διότι εξυπηρετεί απλώς τον έλεγχο της αγοράς. Σήμερα, με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους δρόμους, επειδή η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να κάνει σωστά και έγκαιρα τις διαδικασίες διαγωνισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την ασφάλιση των απορριμματοφόρων, διαπιστώνουμε ότι οι αναθέσεις είναι πλέον επικίνδυνες και για την υγεία των πολιτών», δήλωσε στη «Μ» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία στην πράξη» Χρίστος Μάτης.


Ο διεθνής διαγωνισμός

Η αντιδημαρχία Οικονομικών έχει προκηρύξει διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή ασφαλιστικών καλύψεων κινητής και ακίνητης περιουσίας του δήμου, προϋπολογισμού 674.000 ευρώ και διάρκειας ενός έτους. Η ασφάλιση των δημοτικών οχημάτων και μηχανημάτων υπολογίστηκε σε 547.000 ευρώ (συνολικά 91 οχήματα). Η προθεσμία για την παραλαβή των προσφορών λήγει στις 18 Απριλίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την ακριβή ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων από συμμετέχοντες. Επίσης, πιθανόν ο διαγωνισμός να ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως συνέβη και με τον προηγούμενο που διεξήχθη με το ίδιο αντικείμενο. Από τον περασμένο Μάρτιο τα ασφαλιστικά συμβόλαια συνάπτονται με απευθείας αναθέσεις. Ανάδοχος κατά το περσινό έτος ήταν η Εθνική Ασφαλιστική.