Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ο Πούτιν κάνει… συλλογή από Αμερικανούς Προέδρους

Στις εκλογές της Κυριακής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να περάσει το νήμα του 50%, και να καταφέρει να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην Προεδρία της Ρωσίας, χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί η αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο, που ενδεχομένως θα σκόρπιζε ρυτίδες στο πολιτικό προφίλ του φυσικού ηγέτη της Μόσχας.

Ο πολιτικός που πήρε τη σκυτάλη από τον Μπορίς Γέλτσιν, και μετέτρεψε μια χώρα η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της ανυποληψίας, και συμπεριφερόταν περίπου ως… προτεκτοράτο των Αμερικανών, σε… κάτι σαν υπερδύναμη, αξιοποιώντας τους ανεξάντλητους φυσικούς πόρους της Ρωσίας, και το σθένος του περήφανου λαού της, δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνία θα συνεχίσει να τον ανέχεται, μονάχα αν προχωρήσει σε αλλαγές.
Παράλληλα, ωστόσο, έχει στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον. Στο αρκετά μακρινό. Και καθώς μετά την πρόσφατη Αναθεώρηση του ρωσικού Συντάγματος, η προεδρική θητεία διαρκεί έξι χρόνια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του, ότι θα τον ενδιέφερε να ανανεώσει τη θητεία του και στις εκλογές του 2018.
Εφόσον μια τέτοια επιθυμία λάβει σάρκα και οστά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμπληρώσει 20 χρόνια θητείας ως Πρόεδρος της Ρωσίας και 4 ως πρωθυπουργός, μια διαδρομή μακράς και αδιασάλευτης ηγεμονίας, που θα του δώσει μια θέση στην Ιστορία, καθώς μονάχα ο Ιωσήφ Στάλιν τον ξεπερνά.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι εφόσον ο Πούτιν βρίσκεται στην Προεδρία της Ρωσίας και μετά το 2018, θα… υποδεχτεί στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, εκείνον που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα το 2016, και όποιον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2020. Δηλαδή, ενδεχομένως και δυο ακόμη Αμερικανούς Προέδρους.
Ξεκίνησε με τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, συνεχίζει με τον Μπαράκ Ομπάμα, εφόσον ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου κερδίσει, όπως όλα δείχνουν, τις εκλογές του Νοεμβρίου, και… περιμένει τους επόμενους. Ούτε συλλογή να έκανε.