Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Δεν κοιτάμε δεξιά ή αριστερά, αλλά… μπροστά

Κάποιοι φίλοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν εγώ να επιχειρηματολογώ υπέρ της συνεννόησης και της συνεργασίας των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων, και σε διπλανή στήλη ένας συνάδελφος να αρθρογραφεί κατά της συνεργασίας θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «άφεση αμαρτιών» στο ΠΑΣΟΚ. Και όμως είναι δυνατόν γιατί αυτό είναι…
το statesmen. Μια ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα γνώμης και ενίοτε διαφορετικών απόψεων μεταξύ των συντελεστών του. Υπό μια έννοια κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις. Διαφωνούμε αλλά συνυπάρχουμε χωρίς να προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας. Άλλωστε η διαφωνία είναι η βάση του διαλόγου.
Ωστόσο με αφορμή τα ερωτηματικά που ευλόγως εγείρονται για το τι εκφράζει το statesmen, σε ποιο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο κινείται, η απάντηση δίνεται καθημερινά από την πρώτη ημέρα που βγήκαμε στο διαδίκτυο. Δεν ανήκουμε σε κόμματα, δεν είμαστε στρατευμένοι ιδεολογικά σε έννοιες που έχουν ξεπερασθεί από την ίδια τη ζωή και τέλος πάντων δεν προσφέρουμε υπηρεσίες σε κομματικές ηγεσίες. Τι εκφράζουμε; Τις αρχές και τις αξίες του πολιτικού χώρου που έχει σημείο αναφοράς το κέντρο και εκτείνεται είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Τι πιστεύουμε; Στον φιλελευθερισμό που δεν έχει κομματικές ταμπέλες και δεν αποτελεί «πατέντα» ενός κόμματος, αλλά είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας από μας μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει, αλλά η πλατφόρμα που την φιλοξενεί- το statesmen- είναι υπέρ της συναίνεσης, της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης. Εμείς δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Κοιτάμε μπροστά.