Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο 95,7% έκλεισε το PSI

Στο 85,8% "κλείδωσε" η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και στο 95,7% με την ενεργοποίηση των CACs. Επιτυχημένη η μεγαλύτερη απομείωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία. Διαβάστε ποια τα επόμενα στάδια


Άκρως επιτυχημένη η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων που ανήλθε τελικά σε ποσοστό 95,7% με την ενεργοποίηση των CACs.
Η επιτυχία από την οποία στέφθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών στη μεγαλύτερη απομείωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία ανοίγει τον δρόμο και για την έγκριση του νέου δανειακού πακέτου ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από το Διεθνές Νομισματικό.
Στις 13:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στις τρεις το μεσημέρι θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, τα γνωστά CACS ή όχι, δηλαδή αν το κούρεμα γίνει υποχρεωτικό για όλους ή όχι.
Αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, ανοίγει ο δρόμος για πιστωτικό γεγονός (redit default) και πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη στις 17:30 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει όλα τα δεδομένα.
Η ανταλλαγή των παλαιών με τα νέα ομόλογα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, ενώ στις 15 Μαρτίου συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποφασίσει το μέγεθος της συμμετοχής του στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Στις 27 - 29 Μαρτίου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι με τίτλους βρετανικού δικαίου για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο PSI και στις 11 Απριλίου αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία περικοπής του ελληνικού χρέους, ανέφερε πως αποφεύχθηκε προς το παρόν ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην Ευρωζώνη.
"Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι", δήλωσε σχετικά με το PSI, στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie Rose.
ΕΚΤ: Δέχεται ξανά ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα γίνονται και πάλι δεκτά ως ενέχυρο τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό δημόσιο, καθώς ενημερώθηκε για την ενεργοποίηση του σχεδίου εγγύησης των ομολόγων αυτών από το EFSF.
Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι τα ομόλογα θα γίνονται αποδεκτά για πιστωτικές συναλλαγές στο Ευρωσύστημα μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης.
Πριν από δύο εβδομάδες περίπου όταν η Ελλάδα κάλεσε τους ιδιώτες πιστωτές της να δεχθούν το "κούρεμα" των ομολόγων τους, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή της αποδοχής των ομολόγων της χώρας ως ενέχυρο.
Η εγγύηση των ελληνικών ομολόγων από το EFSF είχε αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου 2011 και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης Οκτωβρίου 2011. Η ονομαστική αξία των εγγυήσεων του EFSF ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ.
news247.gr