Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μείωση μισθών ως 9,2% στον ιδιωτικό τομέα

Η πτώση θα συνεχισθεί και το 2013 οπότε προβλέπεται ότι οι αποδοχές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας.
Επιτάχυνση της μείωσης των μισθών τη διετία 2012-2013 προβλέπει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική που συστήνει αποφυγή νέων φόρων και δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της περικοπής δαπανών ενώ θεωρεί κλειδί για την έξοδο της χώρας από τη κρίση τη πολιτική και κοινωνική συναίνεση καθώς και την μέχρι κεραίας εφαρμογή του μνημονίου.

Επίσης στην έκθεση διατυπώνονται αιχμές για την έλλειψη αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής και των πρακτικών της περιόδου 2010-2011 κυρίως λόγω των αστοχιών στην είσπραξη των εσόδων και των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές που επέτειναν την ύφεση
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τη προσεχή διετία αναμένεται ραγδαία μείωση των μισθών των εργαζομένων στο σύνολο της οικονομίας η οποία μάλιστα φέτος θα είναι σχεδόν τριπλάσια συγκριτικά με το 2011. Ειδικότερα οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών εκτιμάται ότι θα μειωθούν το τρέχον έτος κατά 8,2% έως 9,2% σε ονοματικούς όρους όταν πέρυσι μειώθηκαν κατά 3%. Η πτώση θα συνεχισθεί και το 2013 οπότε προβλέπεται ότι οι αποδοχές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας.
Για να είναι διατηρήσιμη η μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα ελαχιστοποιούν, κατά το δυνατόν, τις συσταλτικές επιδράσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα και θα ενισχύουν το ρυθμό ανάπτυξης μακροχρόνια. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η μείωση των δαπανών είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αύξηση των εσόδων, ενώ στην πλευρά των δαπανών είναι σκόπιμο να μη θίγονται- κατά το δυνατόν- οι επενδυτικές δαπάνες και στην πλευρά των εσόδων είναι σκόπιμο να μην επιβάλλονται φορολογικές ρυθμίσεις που αποθαρρύνουν την αποταμίευση ή επιδρούν αρνητικά στην προσφορά.